Heroes of the Storm
Blizzard heeft met Heroes of the Storm weer een nieuwe naam aan het rijtje toe kunnen voegen. We kennen Blizzard de laatste jaren als een gamedesigner die perfectie nastreeft. Ze releasen een spel pas als ze zelf vinden dat het perfect is, al doen ze er jaren over en al hebben ze het al meerdere keren uitgesteld. Over Heroes of the Storm kan hetzelfde worden gezegd, dat eigenlijk al vanaf 2010 in ontwikkeling is. Toen startte Blizzard met een mod voor Starcraft II, namelijk Dota (naam verloren ze later in geschil met Valve). Concurrenten League of Legends en Dota 2 (Valve) zorgde er eigenlijk voor dat Blizzard terug naar de tekentafel ging om het serieus aan te pakken. Heroes of the Storm kan worden gezien als een Multiplayer Online Battle Arena (moba). Het is de vraag of Blizzard met deze titel de concurrentie kan overwinnen.
Al je favoriete karakters
Een Nexus zorgt er voor dat alle favoriete karakters uit klassieke en moderne titels van Blizzard het pad kruisen. Je kunt in de game kiezen uit een grote variëteit aan karakters van Warcraft, Diablo, Starcraft en Blizzard Classic (cool dat je je favoriete karakter kunt kiezen en figuren uit andere Blizzard-games in de pan kunt hakken!). Denk aan Arthas, Illidan, Karrigan en The Lost Vikings! Allereerst kiest de speler zijn / haar karakter. Kortweg zijn ze verdeeld in vier categorieën: warrior, assassin, support en specialist. Daarbij wordt ook aangegeven hoe ingewikkeld is om met ieder karakter te spelen (afhankelijk van skillset van karakter). Aan het begin van het spel zijn nog niet alle karakters speelbaar, maar een enkeling. Gedurende het spel kun je karakters vrijspelen met het verzamelde goud, of door een aantal eurootjes over te maken op de IBAN van Blizzard (karakters kunnen overigens nogal prijzig zijn!). Ik ben overigens van mening dat niet alle karakters even goed uit de verf komen. Zo zijn ze grafisch niet allemaal goed vormgegeven, wordt het karakter soms wat te ludiek neergezet en doen aanvallen niet altijd recht aan het originele karakter (bijvoorbeeld Diablo). Vervolgens kies je de spelmodus. Als je een beginner bent, zul je moeten starten met een training. Blizzard wil de game op deze manier toegankelijk maken voor iedereen. Stapsgewijs leer je spelen, het spel begint met enkele basisvaardigheden en het gebruik van skills. De besturing daarbij is ook erg eenvoudig, als ook het menu. Nadat de trainingsmissies zijn volbracht kan een speler het opnemen tegen AI. Vervolgens, na het behalen van een handvol XP, kan samen met andere spelers AI worden bevochten. Pas daarna kun je het tegen andere spelers opnemen. Ieder karakter heeft een unieke skillset en skills zijn erg gevarieerd, wat de game diepgang geeft en erg gevarieerd en interessant maakt. Als beginneling kun je nog maar een beperkt aantal skills kiezen, maar naar gelang je meer XP hebt verzameld en het karakter een hoger level heeft, kun je meer skills gebruiken en upgraden. Ook dit maakt het voor de beginnende speler ietwat eenvoudiger. Voor de gevorderde speler zijn er desalniettemin voldoende uitdagingen om het spel meester te worden!
Teamplay
Anders dan bij de concurrentie werkt Heroes of the Storm niet met individuele XP, maar XP die over de groep wordt verspreid. Zo gaat de gehele groep tegelijkertijd een level up. Er is geen ingame currency en er kan niets tijdens de match worden gekocht. Enige dat om de zoveel levels dient te gebeuren is het kiezen van een skill(upgrade). Zoals gezegd, na iedere pot krijgt de speler XP, krijgt het karakter waarmee wordt gespeeld XP en krijg je mogelijk nog wat goud. Met XP voor de speler kan een spelmodus worden vrijgespeeld, XP voor het karakter geeft skill(upgrades) vrij en het goed kan worden gebruikt om karakters, kleding of mounts te kopen. Dat tijdens de match niet nagedacht hoeft te worden over het kopen van items e.d. maakt het spel ietwat eenvoudiger te spelen, maar het doet niets af aan de diepgang van de game.
Een match bestaat uit twee teams van 5 en het doel is de vernietiging van het fort van de tegenstander. Er zijn verschillende maps te spelen, met ieder een eigen sfeer, maar de opbouw is primair bij iedere map hetzelfde. Aan de linker en rechterzijde bevinden zich de forten en deze worden door twee / drie paden met elkaar verbonden. Ieder fort kent twee verdedigingslinies met torens. Naast deze basisopzet kent iedere map speciale uitdagingen. Zo moet bij een van de maps periodiek in een tunnel ondoden worden bevochten en hun schedels worden verzameld om een ondood schepsel op te roepen die je tijdelijk helpt bij het bevechten van de vijand. Daarnaast is er een map waar je controle dient te krijgen over twee schrijnen om een draak op te roepen. Bovendien kan in iedere map bepaalde wezens worden overtuigd om met je team mee te vechten. Deze elementen geven extra dynamiek aan het gevecht, vooral omdat sommige elementen en wezens erg krachtig zijn!
Stilte voor de storm?
De focus van de game ligt echt op de gameplay. Het geluid draagt natuurlijk (zij het in beperkte mate) bij aan de sfeer, maar van de graphics moet je niet teveel verwachten. Daarin ligt de kracht van het spel niet. Het speelt lekker weg en is eenvoudig te beheersen. Je wilt spelen met de Blizzard karakters, wilt ze laten groeien en wilt nieuwe gave karakters vrijspelen. Ook wil je nieuwe spelstijlen kunnen spelen. Dat maakt het spel enigszins verslavend en juist dat element is wat mij betreft beter uitgewerkt dan bij de concurrentie. Tactisch doet de gameplay absoluut niet onder, het niet kunnen kopen van items, maar daarentegen de minigames gedurende de matches geeft het spel een geheel andere dynamiek. Mij staat de game persoonlijk, los van de problemen rondom ingame lag en enkele bugs, ietwat meer aan die van de concurrentie. Vraag is nu hoe anderen er over denken en of deze titel opnieuw een groot succesverhaal voor Blizzard zal worden.