We belanden in donkere en angstige sferen…
Je zou tegenwoordig toch mogen verwachten dat de films ons banger zouden moeten maken dan de huidige generatie games. In feite is dat vrijwel nooit zo, Arno Kamphuis wist mij (en de rest van de aanwezige op de Game Creation 2006) een mooie theorie uit te leggen over hetgeen wat games zo beangstigend maakt. Neem het voorbeeld van een horror: Een vrouw loopt angstig met de tranen in d’r ogen naar een deur die op een kiertje staat geparkeerd. Als ze de deur langzaam open maakt en kijkt in het zwarte gat valt er een doodse stilte. De geruisloze kijkwijze van de bange mevrouw wordt in een flits omgezet naar een schrikmoment die iedereen eigenlijk wel zou verwachten. In een game is dat anders. Je bepaalt zelf wat je doet, je loopt niet gehaast naar opvallende deuren die je het zweet op het voorhoofd bezorgen. Je benadert de situatie in alle rust en kijkt ingenieus naar elke hoek van de kamer. In zo’n situatie heb je alles zelf in de hand, en als er dan een keer iets fout gaat, dan is dat uiteraard altijd onverwacht. En als iets onverwacht is, dan is het ook ten alle tijden beangstigend, voor de een echter wat meer dan voor de ander, als de adrenaline maar aanwezig is dan hebben de ontwikkelaars in feite al genoeg weten te bereiken..
Sommige houden totaal niet van zo’n spellen en hebben het liever lekker simpel in de open lucht, een goed voorbeeld is Far Cry. Maar wat is er nu daadwerkelijk uitdagend aan zoiets? Je vervult je missies en er is eigenlijk weinig spannends te beleven. Uiteraard ligt de uitdaging bij de speler zelf maar ik ervaar het nooit als echt boeiend en interessant. Games als Doom III/Quake IV waarin je al lopend met je zaklamp de raarste gemuteerde wezens neer moet schieten trekken mij toch een stuk meer. Als je niet van donkere sferen houdt en je jezelf liever begeeft in de normale wereld met een stralend zonnetje in de lucht, dan raad ik je alvast aan te stoppen met lezen, dit is dan niet het spel voor jouw.
Nou, als ik met Quake IV en Doom III vergelijkingen aan kom zetten dan is de toon al direct gezet: Het gaat hier duidelijk om een shooter van de nieuwste generatie. Gears of War wordt dan ook een echte game die zijn mannetje zal weten te staan. Op de eerste Xbox 360 presentaties bleek namelijk al dat dit een van de betere shooters zou worden voor de console van Microsoft. De mix van adventure, horror en actie zorgt daarnaast nog voor een extra diepgaande sfeer. In het spel heb je de macht over het 35 jaar oude karakter ‘Marcus Fenix’. Marcus is een ten schande gebrachte militair, hij belandde in de gevangenis door het verlaten van zijn post (hij wilde zijn vader redden) bij een barricade. Met een gedaalde rang wordt hij echter gedwongen terug in actie te komen. Hij wordt bevolen het bevel van een Delta company over te nemen. Daar komt hij een nieuwe vriend tegen genaamd Dominic en nog 2 andere afgedankte rekruten. Samen met hen zal hij het op moeten nemen tegen tal van grootse monsters die graag een hapje uit jouw warme vlees zouden willen bijten. Uiteraard ben jij het niet eens met deze kwaadaardige bedoelingen en zul je je moeten verzetten met tal van wapens. Het wordt een ongewilde strijd om leven en dood waarin roem een anti-helden effect krijgt.
Al te veel is nog niet duidelijk over het verhaal maar wat men precies wil bereiken is duidelijk. Een aparte game die ook goede physics moet hebben. Daar waar Black, welke voor de PS2/Xbox zal gaan verschijnen al liet zien (op EA World) een erg levendige en meespelende omgeving te hebben zou dit spel ook een soortgelijke hoeveelheid aan levendige omgevingen bezitten. Alles om je heen kan kapot gerost worden, moet vervolgens mooi instorten en daarna realistisch van een berg af rollen bij wijze van spreken. Ook aan de monsters heeft men de nodige aandacht besteedt. De gruwelijke gezichten welke een beetje weg hebben van een stel aliens met lepra (met alle respect) maken het een eng schouwspel. Gezien de verschillende groottes van de beesten, welke langzaam oploopt, zal het soms een helse klus betekenen om alles aan gort te kunnen schieten. De tegenstander probeert dit op allerlei manieren natuurlijk te voorkomen, zo zullen ze geregeld proberen te groeperen en hun eigen wapens nuttig in volle glorie gebruiken. De domheid van de opponent mag in Gears of War zeker niet onderschat worden, Epic heeft namelijk zijn best gedaan dit zoveel mogelijk te voorkomen.
De kracht van de Xbox 360 en de Unreal Engine 3
De beelden van Gears of War zeggen eigenlijk al veel van de graphics die we mogen verwachten. De screens zijn dan ook werkelijke ingame pics, het gaat hier dus niet om CG gerenderede waanillusies die men even mooi over wil laten doen komen bij de kijkers. De karakters moeten heel wat detail met zich mee gaan krijgen. Ook de omgevingen moeten zo realistisch mogelijk over het scherm heen gaan rollen wat natuurlijk weer zorgt voor een betere inleving van de speler. Gears of War laat zien waartoe de Xbox 360 in staat is. Gebruikmakend van de Unreal Engine 3 moet dit toch zeker wel tot de mogelijkheden behoren. De E3 movies hebben dan ook al een goede indruk weten te geven, al waren dit nog niet kant en klare filmpjes die ook daadwerkelijk draaide op de kracht van de 360, zo werd er nog erg inefficiënt gebruik gemaakt van de 3 aanwezige processors.
Maar wat hebben we precies aan dit spel dan? De singleplayer mode is iets waar Epic hard aan sleutelt. Maar dit zal niet het enige zijn waar we ons mee kunnen vermaken. Zo zal er ook een co-operative mode aanwezig zijn welke het ons in staat zal stellen de nodige fun te beleven in de vorm van het voltooien van missies. Door het goed uit balanceren van de missies moeten mensen goed kunnen samenwerken en tactisch te werk gaan. Een fout van de medespeler kan soms leiden tot paniekerige (hopelijk niet frustrerende) situaties. Met samenwerken wordt vooral bedoeld het dekken van elkaar en het nemen van bepaalde beslissingen. Zo kan geregeld gekozen worden voor verschillende wegen en kun je lekker gaan debateren of je gaat splitsen of dat je bij elkaar blijft om elkaar te coveren in grootse gevechten. Naast de co-op en de uitgebreide SP-mode zal er ook een multiplayer mode aanwezig zijn welke het mogelijk maakt via Xbox-Live te spelen. Wat men hiermee precies uit gaat kweken is nog niet bekend gemaakt.
Naar verluidt zou Epic op dit moment (13-01-2006) voor meer dan 80% klaar zijn met Gears of War. Een releasedatum die zal vallen op 31 maart aanstaande (volgens Duitse bronnen) zit er hopelijk wel in al wordt er meer naar kwartaal 3 van dit jaar geneigd. Over het grafische aspect van de aanstormende game wordt niet al te veel vertelt maar Epic gaat een vergelijking met Unreal het liefst zoveel mogelijk uit de weg. Dit wordt een onafhankelijk succes waar hard aan gewerkt is/wordt. We zijn dan ook erg benieuwd of we na de release van dit spel ook daadwerkelijk aan onze beeldbuis gekluisterd zullen zijn bij het spelen van deze erg beangstigende game.