Verfijning troef
Nu de competitie weer in volle gang is mogen we ook weer aan de gang met de nieuwe FIFA-game. Met enkele vernieuwingen en enkele verwijderde features mogen we ditmaal aardig wat veranderingen verwachten. Maar valt dat ook op te merken in de gameplay van FIFA? We mochten al wat eerder aan de gang met de game, en daarmee dus ook ervaren of dit een forse verbetering is ten opzichte van vorig jaar.
FIFA 20 is ten eerste niet heel veel veranderd op het gebied van gameplay. Het spel voelt sterk aan als FIFA 19 en dat is op zich niet zozeer ’n minpunt. Het verdedigen is ietsje makkelijker geworden, daar waar timing nog altijd zeer belangrijk is. Het gecontroleerd tackelen is hierbij een belangrijk aspect. Je zult namelijk met meer gevoel moeten tackelen, anders lopen spelers vrij makkelijk om je heen en ben je snel gepasseerd. Hoe cleaner de tackel wordt ingezet, wat uiteraard met timing te maken heeft en de afstand tot de tegenstander, hoe groter de kans nu is dat je ook snel controle zult hebben over de bal. Daarnaast is het geven van splijtende steekpasses ook wat aantrekkelijker geworden. De AI duikt sneller een gat in en zoekt de buitenspel grens net wat meer op dan voorheen. Ook het schieten heeft een lichte metamorfose gekregen. Schoten hebben net iets meer verrassing, daar waar deze voorheen erg voorspelbaar bleken. Ook keepers maken wat meer foutjes, waardoor er soms hachelijke situaties ontstaan. Lastig is ook dat het voorzetten sinds enkele FIFA’s geleden nog altijd lastig is, althans het benutten ervan. Voorzetten worden dan ook weinig beloond en het zijn vooral de aanvallen vanuit het centrum die vaak raak zijn.
Volta
Verwijderd in FIFA 20 is de Journey mode, waarin je met Alex Hunter altijd op avontuur kon gaan. Op zich valt hier wat van te zeggen, maar is het op zich ook niet verkeerd om het verhaal even op een laag pitje te zetten. Daarvoor in de plaats hebben we een volledig nieuwe mode gekregen, namelijk de Volta-modus. In Volta kun je straatvoetballen, in 3 vs. 3, waarbij het uitvoeren van tricks en snel spel de boventoon voeren. Tikkie takkie voetbal is dus van hoofdbelang om in het kleine goaltje te schieten. De ruimtes zijn klein, waardoor je vette tricks moet uitvoeren om tegenstanders te passeren. De game mode is op zich erg vet, en vooral offline erg toegankelijk om snel even te spelen. Naast het standaard 3 vs 3 principe kun je ook met 1 man meer of minder per team spelen, met of zonder keeper. Je kunt spelers customizen en hun shirt, broek en schoenen aanpassen naar jouw wens, om zo een nog vettere look te creëren. Ook kun je de grootte van de mini-arena’s waarin je speelt wijzigen en kiezen tussen vrouwelijke en mannelijke karakters. De mode is erg toegankelijk voor nieuwe spelers, waarmee je snel de mechanics van FIFA kunt leren. Het doen van tricks kun je zelf uiteraard doen, maar gebeurt ook gedeeltelijk automatisch. De modus bevat toernooi-modi waarin je in zowel standaar toernooi-vormen kunt spelen als in een verhaalmodus, begeleid door allerlei filmpjes. In deze modus kun je proberen de wereld te veroveren met jouw skills.
In andere modes is daarnaast niet al te veel drastisch veranderd. In voor velen de belangrijkste game mode, FIFA Ultimate Team, vinden we nu seizoensobjectives die je kunt behalen. Het gaat hierbij om zowel prestaties als om gameplay objectives die je kunt behalen, welke vervolgens weer extra experience opleveren. Ook zijn er lange termijn doelstellingen die je kunt behalen, wat een beetje neerkomt op het behalen van achievements. Met de foundation objectives zijn daarnaast voor beginners ook nog doelstellingen te behalen bij de opbouw van een FUT-team. Daarnaast is FUT Friendlies ook nieuw, dit is een social hub waarin enkele vette features verborgen zitten. Dit is onder andere Coucy Play, waarin je het met 4 personen op kunt nemen tegen de AI. Ook kun je het opnemen tegen vrienden of online spelers met huisregels ingeschakeld. De huisregels werden enkele jaren geleden al ingevoerd, en maken het mogelijk om wedstrijden te spelen met bepaalde handicaps. Zo kan er bijvoorbeeld een speler het veld uitgestuurd worden wanneer iemand scoort, en kun je bijvoorbeeld afstandsschoten dubbel laten tellen, of overtredingen uitschakelen. Voor EA is het belangrijk om in deze versie de sociale- en funfactor wat meer terug te brengen. Het draait niet alleen om presteren, maar ook om plezier maken in FUT, iets wat nu iets prominenter wordt geïntegreerd met de nieuwe features.
In de career zijn ook enkele wijzigingen doorgevoerd, al zijn deze ook vrij licht. Zo kun je de manager meer customizen qua look en feel, en kun je persconferenties bezoeken en vragen beantwoorden van journalisten. Ook de moraal van spelers en speler potentieel spelen een meer prominente rol in het spel. Naast deze veranderingen zijn de wijzigingen weinig prominent om eerlijk te zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de andere standaard modes, waaronder de skill games, het spelen van oefenwedstrijden en uiteraard de Champions League, het paradepaardje van PES dat enige jaren geleden werd overgenomen. Tot slot zijn er nieuwe huisregels bij wedstrijden mogelijk, waaronder de boosters, zoals betere schoten, meer snelheid en tijdelijk betere passing.
Koekoek
De meest audiovisuele aanpassing in de game is toch wel het nieuwe commentaar, waar we heel wat jaren op hebben moeten wachten. Sierd de Vos en Jeroen Grueter vervangen dit jaar Evert ten Apel en Youri Mulder, en dat is een echte verademing. Hoewel Sierd de Vos een beetje geacteerd overkomt, valt dit nog wel te rijmen met zijn acteerskills op de daadwerkelijke TV. Ook daar kan hij er wat van en natuurlijk komen woorden als Koekoek en BAM veelvuldig voorbij. Jeroen Grueter is wat mij betreft de beste toevoeging naast Sierd. Hij komt erg overtuigend over en zorgt ook zo nu en dan zelfs voor discussie door het niet altijd eens te zijn met zijn collega. Grueter klinkt dan ook bijna identiek aan hoe hij op TV spreekt, al had hij wellicht beter hoofdcommentator kunnen zijn in plaats van Sierd. Visueel is nog altijd duidelijk dat FIFA bovenaan staat qua presentatie. Zowel in FUT, ingame als qua cinematics ziet het spel er gewoon prima uit. Het leeft meer dan zijn concurrent, en dat is iets dat toch erg belangrijk is in een voetbalgame. Wat dat betreft doet de game het ook dit jaar weer prima, al zijn er geen bijzondere aanpassingen te vinden die het spel nog veel beter maken.
FIFA 20 moet het dit jaar niet hebben van de veranderingen. Het zijn echt minor-adjustments die zijn doorgevoerd en de enige rigoureuze aanpassing is de toevoeging van Volta. Daarvoor in de plaats is Journey wel geschrapt, een altijd leuke, verhalende game mode die we toch wel een beetje zullen missen. Toch is Volta weer eens wat anders, iets dat denk ik voor de komende tijd wel standaard in de franchise zal blijven hangen. Volta geeft het offline spelen een nieuwe dimensie, en dat is goed. Jammer is alleen dat deze mode niet online speelbaar is op het moment. Ook het toevoegen van sociale aspecten in FUT maakt nadrukkelijk duidelijk dat EA zich dit jaar heeft gefocust op socializing. Het nieuwe commentaar van Jeroen Grueter en Sierd de Vos zijn daarnaast ook lekker verfrissend. Daarmee is FIFA 20 een verbetering, maar geen revolutie. Het onvoorspelbare van het voetbal zou wat prominenter aanwezig mogen zijn.