Feature: Voortuitblik op de PlayStation 3 (part 1)

thumbnail

16 mei 2005 was de dag dat de nieuwe apparatuur van Sony aangekondigd werd, bijna een jaar later komt de PlayStation 3 er al bijna aan, hoogtijd dus dat ook wij iets over deze next-gen apparatuur gaan vertellen. Voorlopig hebben we al wat screens mogen zien van aanstormende games die we in de nieuwe generatie mogen gaan verwachten op de Sony console. Maar wat zit er precies in die grijze doos? Daar gaan we het in deze feature, die bestaat uit meerdere delen, voornamelijk over hebben.

De PlayStation 3 is niet de eerste console die Sony heeft weten te leveren. Inmiddels is het al de 7e generatie, de PSX en de PlayStation 2 gingen de PS3 voor maar ook daarvoor wist men al het nodige te leveren om Nintendo te kunnen bestrijden. Nadat SEGA de strijd liet voor wat het is en uit het hardware circuit stapte ontstond een nieuwe concurrent, Microsoft. Met hun Xbox 360, die het vorig jaar is verschenen, hopen ze Sony een stap voor te zijn, niet alleen wat betreft de vroege release, maar ook qua technologie en vooral met het Xbox Live online netwerk.

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om je te focussen op verschillende aspecten. Zo heeft Microsoft er deels goed aan gedaan om de 360 backwards compatible te maken met Xbox games. Helaas worden op dit moment nog lang niet alle games ondersteunt. De Revolution daarentegen zou het kosten wat kost mogelijk maken om alle GameCube games af te spelen en daarnaast retro games te draaien die je kunt downloaden voor de (S)NES en de Nintendo 64 Virtaul Console. De PlayStation 3 zou ook het een en ander beloven, zo zou het mogelijk zijn om PlayStation 1 en 2 games af te spelen. Hoe dit precies zal gaan gebeuren is nog niet helemaal duidelijk gemaakt door Sony.

De kosten van de console lopen nagenoeg erg op. Zo zou het ontwikkelen van één enkele PlayStation 3 al zo’n 54.000 Japanse Yen kosten. Dit komt neer op bijna 500 dollar. Hoe duur de PS3 hierdoor wordt is geheel onduidelijk maar een prijs die neerkomt op het netgenoemde bedrag wordt zeker niet uitgesloten. De kosten zitten hem hierbij vooral in de RSX (grafische chip) GPU, de Blu-Ray speler en de Cell Processor. Hier komen we natuurlijk nog op terug in dit artikel. Om winst te maken moet hardware natuurlijk wel voor een hoger bedrag afgezet worden. Ik ga persoonlijk dan ook uit van 2 verschillende edities welke neer zullen komen op respectievelijk 450 en 550, 600 euro. Daarnaast zal het aanbod van de accessoires ook diversiteit gaan bieden aan de consument, hier zullen we op de aankomende E3 dan ook zeker achter gaan komen.

De krachtcentrale

Uiteraard kan geen enkel systeem zonder een main processor. De processor zorgt voor de verwerking van de berekeningen die gedaan moeten worden. Bij de PlayStation 3 zal dit echter iets anders gaan verlopen dan normaal het geval is. De nieuwe Opteron cpu’s van AMD zijn een beetje vergelijkbaar, maar dan in een grootschaligere vorm. De Cell processor bestaat namelijk uit 8 SPE’s (Synergistic Processing Elements). 7 hiervan zijn er actief en de 8e is in principe een soort van reserve voor als er ooit een zou uit vallen of defect zou raken. Deze neemt dan automatisch het werk van een ander over en vormt dus een alternatief. De kloksnelheid die door de Cell processor wordt behaalt loopt op 3.2 gigahertz. De hoeveelheid cache, waarop dus berekeningen tijdelijk opgeslagen kunnen worden en snel weer oproepbaar zijn, ligt op 512KB per core. De processor zou volgens Sony goed zijn voor een totaal van 218 gigaflops aan floating point-berekeningen. Uiteraard moet het nodige tijdelijk opgeslagen worden door het benaderen van het systeemgeheugen (RAM). Echt veel geheugen is er niet aanwezig maar met een capaciteit van 256MB XDR geheugen dat een bandbreedte behaalt van maarliefst 25.6 GB/s zou dit moeten volstaan.

De grafische kracht die aanwezig is zal ook de monden doen openen bij de hardware freaks. Zo zagen we al dat de grafische chip, de Xenos GPU, in de Xbox 360 de nodige kracht wist te vergaren. Deze zou vergelijkbaar zijn met de X1900XTX welke zo’n 500 euro kost en in een desktop pc kan fungeren als high-end grafische kaart. Ook de PlayStation 3 zal een stap in de toekomst maken met hun RSX gpu. ATI maakte onlangs al bekend dat de bandbreedte die de Nvidia GPU zou behalen niet al te veel benut zou worden. De kloksnelheid mag dan wel hoger uitvallen maar het geheugen van de Xenox GPU zou een stuk beter efficiënter benut worden. De RSX loopt op een kloksnelheid van maarliefst 550Mhz. Dit is ongeveer 10% sneller dan de snelheid van de tegenhanger die in de 360 console van Microsoft zit. ATI gaat er nogmaals in ieder geval zeker niet vanuit dat Nvidia op kan tegen het concept van ATI: Realize that the memory bandwidth is the bottleneck of graphics systems. ATI’s Intelligent Memory provides an almost infinite bandwidth path to memory – meaning that the Unified Shaders will never be stifled in getting work to do. The Sony processor is going to come up against memory bandwidth limitations constantly, negating any small clocking differential.

Voor de kenners is het natuurlijk altijd mooi zoveel mogelijk te weten over een GPU, de info is er dan ook zeker. De main core loopt dus op 550Mhz, deze kan maarliefst 1.8 TFLOPS (trillion floating point operations per second) verwerken. Daarnaast kunnen er 136 shader operations per clock uitgevoerd worden. De ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range) is er uiteraard ook. Deze zorgt ervoor dat de belichtingen van de zon en dergelijke andere lichtbronnen beter uitgewerkt zullen worden. De 256MB aan GDDR3 VRAM geheugen dat evenredig geklokt staat aan de CPU snelheid die loopt op 3.2 Ghz moet er voor zorgen dat alles snel en feilloos verwerkt zal worden. Waarmee is deze grafische kracht dan te vergelijken? Nvidia CEO Jen-Hsun Huang heeft hierover gepraat en ging uit van een kracht die vergelijkbaar is met die van 2 Geforce 6800 Ultra videokaarten. Deze waren vooral rond de zomer van 2005 erg populair en behoren dan ook nog steeds tot het mid-range/high-end segment. Natuurlijk zal er nog het nodige ondersteunt gaan worden zodat ook meer randapparatuur, naast een (high definition) TV, aangesloten kan worden op de next-gen console. Zo worden er screen sizes (groottes) van 480i, 480p, 720p, 1080i en 1080p ondersteunt. Deze laatste 2 mogen gezien worden als een High Definition TV welke tot de nieuwste generatie TV’s behoren welke in de zomer ook in Europa verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast zullen er 2 HDMI (High-Definition Multimedia Interface) outputs aanwezig zijn en een S/PDIF optische uitgang voor digitale audo apparatuur waardoor extreem kwaliteitsgeluid afgespeeld kan worden.

Blu-Ray

Belangrijk is natuurlijk het vernieuwde formaat dat met de komst van de Sony PlayStation 3 geïntroduceerd zal gaan worden. Blu-Ray wordt namelijk eventueel de nieuwe standaard als het HD-DVD formaat verslagen kan worden. Deze wordt vooral door Toshiba en Microsoft gesteund. Blu-Ray maakt het mogelijk maarliefst 50 gigabyte op één enkel schijfje te zetten. Omdat dit vooral later erg van pas kan komen als de games ook groter worden lijkt dit een voordeel te zijn. Een nadeel is echter de regiocode die hierbij aanwezig is, het afspelen van Amerikaanse DVD’s in Europa zal dus niet gaan werken, iets dat wel met de HD-DVD mogelijk zou zijn.

De PS3 zal goedkoper worden dan een stand-alone Blu-Ray player. Zo gingen we al uit van de Pioneer BPD-HD1 welke 1800 dollar zou gaan kosten. De normale introductieprijs van de apparatuur zal echter rond de 1000 dollar gaan kosten. Het is dan ook een zeer groot voordeel om de PS3 ook te kunnen gebruiken als een multimedia center. Uiteraard blijft het een entertainment systeem maar veel mensen die graag een 2-in-1 oplossing willen kunnen met de PS3 een goede weg inslaan. De Xbox 360 krijgt binnenkort een onafhankelijke upgrade welke het mogelijk maakt de concurrerende standaard af te spelen. Maar hoe zit het met die backwards compatibility dan? De PS3 kan ook DVD-ROM’s van de PlayStation 2 afspelen, ook de CD-ROM welke gebruikt werd voor de PSX, kan zonder problemen afgespeeld worden. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van PlayStation 3 BD-ROM, BD-Video, BD-ROM, BD-R, BD-RE en BD-RW mediaformaten.

Verder naar deel 2

Deel 2
Deel 3

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx