‘We need a revolution’
In 2004 werd het kindje van Peter Molyneux geboren, hij noemde het Fable. Het concept bleek goud waard. Het eerste deel verkocht dan ook goed. In dit deel begint de speler als een klein kind die getuige is van een verwoestende brand in zijn/haar eigen dorp waarbij de familie om het leven komt en de zus wordt ontvoerd. Als kind word je door Maze, lid van de ‘Guild of Heroes’, meegenomen en opgeleid. Na je opleiding trek je de wijde wereld in en leer je nieuwe mensen en krachten kennen. Met ervaring en door het vinden/kopen van nieuwe wapens en kleding word je alsmaar sterker. Hiermee zul je uiteindelijk de wereld moeten redden. Dit klinkt natuurlijk geweldig en veel mensen waren dan ook hooggespannen voor het tweede deel dat in 2008 uitkwam. Deze viel echter tegen, met name door de tegenvallende co-op. Fable II speelt zich 500 jaar na het eerste deel af. Je bent dan een van de laatst overgebleven helden en moet op zoek naar de andere drie om de wereld opnieuw van het kwaad te kunnen verlossen. Het spel was erg eenvoudig en het verhaal was erg kort. Voor het derde deel lagen dan ook minder mensen wakker. Is dit terecht? Of heeft Microsoft nu met Fable III daadwerkelijk iets geniaals neergezet.
Fabletastisch
Peter Molyneux gaf tijdens de Gamescom 2010 aan dat hij het eerste en het tweede deel maar niets vond. Het derde deel moest over een andere boeg worden gegooid. Hij had met name kritiek op de verhaallijnen. Een ware action-adventure game, want dat moest Fable zijn volgens Molyneux, moest een degelijk verhaal hebben. In Fable III heeft hij dit aardig voor elkaar gekregen. Het feit dat de Industriële Revolutie Albion (lees: Bowerstone) heeft bereikt spreekt zeer aan. De koning van Albion is een gestoorde gek die mensen uit laat moorden en verhongeren en de kinderen aan het werk zet in de fabrieken. Dat Reaver ook een rol speelt in Fable III is geniaal. Dit karakter was een van de helden in deel II en was wat mij betreft een van de leukste karakters. Helaas was hij in deel twee niet geweldig uitgewerkt. De speler is de broer van koning Logan en dus een prins. Het wordt jouw taak een revolutie tegen de koning te beginnen. Hiervoor zul je echter eerst hulp moeten zoeken, ook overzees in een nieuw toegevoegd rijk. Om die hulp te kunnen krijgen moet je beloftes doen. Maar, als alles anders lijkt uit te pakken als je eenmaal koning bent wordt het moeilijk je aan al deze beloftes te houden. Deze plottwist is naar mijn idee leuk uitgewerkt. De beloftes die je hebt gemaakt kun je als koning zijnde al dan niet breken. Dit bepaalt uiteindelijk het lot van Albion. Je kunt er echter redelijk makkelijk voor zorgen dat de keuzes wat eenvoudiger te maken zijn. Door vanaf het begin flink wat huizen op te kopen en de economie onder controle te krijgen heb je uiteindelijk veel geld waarmee de situatie geheel anders komt te liggen. Dit is van de ene kant wel jammer aangezien het leuk concept was als je daadwerkelijk beloftes had moeten breken. Het verhaal werkt desalniettemin beter dan in de vorige delen.
Gedurende het verhaal word je opnieuw, zoals ook in het tweede deel, geleid door een blinde zigeunerin. Zij vertelt wat te wachten staat en helpt je op je weg naar het koningschap en glorie. In de beginfase, tijdens de revolutie, kom je telkens na het doen van enkele hoofdmissies terecht op een zogenaamde ‘Road to rule’. Op deze weg staan een aantal schatkisten die opengemaakt kunnen worden met een bepaalde hoeveelheid ‘Guild seals’. Deze seals ontvang je door het oplossen van quests, het slachten van beesten en het communiceren en helpen van mensen. In de vorige delen kreeg je na het slachten van beesten experience waarmee je nieuwe krachten kon ontwikkelen of bestaande kon upgraden. In het derde deel zul je de krachten vinden in de kisten. Het eerste en tweede deel waren nogal aan de eenvoudige kant. Het derde deel is wat dat betreft iets beter uitgewerkt, maar desalniettemin nog niet erg lastig (hoewel bepaalde beesten je toch erg op je zenuwen kunnen werken). In het eerste en tweede deel gebruikte de speler eigenlijk bijna alleen maar het zwaard om mee te vechten. In het derde deel is een betere balans gevonden. Schieten is nu vaak veel efficiënter dan het slachten met een zwaard. Het aantal wapens in het spel is beperkt. Je kunt een aantal unieke wapens vinden, maar in principe vecht je het grootste gedeelte van het spel met hetzelfde wapen. Deze ontwikkelt zich na de manier waarop de speler vecht. Als je alleen maar aan het hakken bent dan krijgt je zwaard bijvoorbeeld een kromming en wordt hij scherp. Er zijn niet geweldig veel side quests, maar ze zijn wel aardig uitgewerkt. Je zult opnieuw 50 gnomes moeten zoeken (gelukkig zijn ze nu wat beter te vinden) en je kunt opnieuw aan spelletjes meedoen waarbij kippen een hoofdrol spelen. Om van wapens etc. te verwisselen kun je voortaan als je op een bepaalde knop drukt teleporteren naar je basis. Je hebt dus geen uitgebreid hoofdmenu meer, bijna alles is visueel gemaakt. Op je avonturen heb je natuurlijk weer hulp van je trouwe viervoeter die je helpt met het zoeken van schatten en je helpt met vechten. Je kunt de hond een aantal keren sterker maken door het vinden van boeken over hondentraining. Ook kun je in dit deel opnieuw 50 zilveren sleutels vinden die je nodig hebt bepaalde kisten te openen. Gouden sleutels zijn aan het spel toegevoegd. Met deze kun je speciale deuren waarachter zich unieke wapens bevinden openen. Ook heb je die pratende grotten weer die je een raadsel geven. Als je ze oplost krijg je natuurlijk een presentje.
Snel verdienen
Het economische systeem is in Fable III wat mij betreft een stuk verbeterd. Je kunt drie soorten werk doen: gitaar spelen, taart bakken en wapens smeden. Hiermee verdien je al heel snel een hoop geld. Met dit geld kun je dan ook al snel wapens, materialen en huizen kopen. De huizenmarkt is overzichtelijk in vogelperspectief te bezichtigen. Hierin kun je huizen aanklikken die je vervolgens kunt kopen of repareren. Ook kun je de huurprijzen aanpassen. Met dit overzicht kun je ook naar verschillende plekken teleporteren en de verschillende missies zien. Aangezien je redelijk snel geld verdient en hiermee dit een grote rol speelt bij de ontwikkeling van het verhaal was het misschien leuker geweest als geld toch iets minder snel binnen zou rollen.
Grafisch gezien is het spel geen hoogstandje. Met name van dichtbij zien de karakters etc. er niet geweldig uit. Omgevingen zijn wel best mooi uitgewerkt, maar in vergelijking tot het tweede deel lijkt er niet geweldig veel vooruitgang te zijn geboekt. Over het geluid kan ik ook vrij kort zijn. Muziek en geluiden van deel twee zijn meegenomen en een klein beetje veranderd. Er zijn wel een aantal nieuwe zaken toegevoegd en op sommige momenten maakt het geluid het wel spannender dan in het tweede deel, maar erg vernieuwend is het niet. Of dit erg is dat is de vraag, het zorgt voor een goede ambiance en een goed geheel.
Een belangrijke verbetering is de co-op. In het tweede deel kreeg je als tweede speler een of ander karakter en liep je er maar een beetje voor spek en bonen bij. In het derde deel is dit wel iets veranderd. Nu ben je zelf ook een held en kun je in principe hetzelfde als de andere speler. Ik zeg in principe, omdat het doen van missies alsnog door speler 1 moet worden gedaan. Speler twee rent mee en kan wel helpen, krijgt ook wel eens een beloning, maar helemaal lekker verloopt het niet. Voor het slachten van beesten en het vinden van schatten wordt wel aan beide spelers iets gegeven. Wat niet goed is uitgewerkt zijn de banen die je kunt doen. Hierbij kan maar één persoon tegelijk bijvoorbeeld taarten bakken, de ander moet wachten. Ditzelfde geldt wanneer een speler naar de basis teleporteert. Ook loop je elkaar regelmatig in de weg, met name wanneer je iemand aan de hand mee wilt nemen (want dat kan tegenwoordig!). De co-op is dus wel wat verbetert, maar kan op veel vlakken nog altijd goed worden aangescherpt!
Op naar Fable IV?
Hoewel deel 3 veel op de andere twee delen lijkt zijn er toch wel wat zaken verbeterd. Het verhaal is beter uitgewerkt. De co-op is verbeterd. De economie werkt wat beter en het spel is overzichtelijker geworden. Dit deel nodigt de speler eerder uit nog een keer te spelen, ook al is het maar om de tweede keer alle slechte / goede keuzes te maken en kijken hoe het verhaal zich dan ontwikkelt. Desalniettemin hoop ik dat bij een mogelijke volgende Fable meer tijd en energie in detail gestoken gaat worden. Het verhaal mag toch nog wat langer en uitgebreider, grafisch gezien kan het beter, wat besturing betreft hapert het soms, wat nieuwe geluidjes zouden ook wel leuk zijn…etc. Het concept Fable is geniaal, maar Microsoft weet deze potentiële goudmijn maar niet tot zijn recht te laten komen. Fable III komt al meer in de richting, maar het is nog bij lange na niet wat Fable in huis kan hebben.