Niet het jaar voor de Nederlandse fans
Het is dit jaar nog niet bepaald het jaar van Max Verstappen. Na de eerste overwinning voor de zoon van is het dit jaar nog veelal uitvallen of een plek buiten het podium. Maar Formule 1 gaat gewoon door, ook zonder successen van Max, en dus ook komt er weer een nieuwe game uit in het midden van het seizoen. F1 2017 gaat vooral op de klassieke toer dit jaar. Wat houdt dat precies in?
Codemasters heeft altijd gezegd; F1 2017 is een arcade racer, maar wordt meer simulatie wanneer je de driving aids uitschakelt. Persoonlijk merk ik dat zelf ook wel. Als je opties als zelf schakelen, remhulp en de ideale racelijn uitschakelt, dan wordt het allemaal al snel te makkelijk, al valt dat in deze game nog enigszins mee. Daar waar ik vorig jaar nog 10 foutloze rondjes achter elkaar kon neerzetten, daar is het nu allemaal net iets foutgevoeliger. Over de kerbstones heen razen laat je sneller uitglijden, maar sowieso het positioneren van de bolide is ietsje lastiger geworden, althans; Dat gevoel heb ik. Daarnaast is er op gameplay-gebied niet heel veel veranderd. Je hebt nog altijd de DRS-zones waarbij je de vleugel open moet klappen, en het starten is en blijft iets uitdagends dat best lastig onder de knie te krijgen is. Bij het uitvoeren van time trials is het leuk dat je online mensen automatisch uitdaagt, naast je bestaande ghost die voor of achter je uit rijdt. Interessanter zijn natuurlijk de career en championship modes. In de career mode lijkt verdacht weinig veranderd te zijn. Je begint weer bij je laptop, en maakt kennis met de PR-afdeling en de technologieafdeling. Nieuw is wel het feit dat het upgraden van je bolide anders werkt. Je hebt nu namelijk een spinnenweg van 4 richtingen die je uit kunt gaan. Je kunt ook upgrades door je technicus laten aanraden zodat zo je bolide het beste geoptimaliseerd wordt. Maar dat is verschillend voor iedereen. De een wil meer downforce voor het sneller nemen van bochten, de ander wil over het algemeen meer snelheid. In Training sessions (3 practices) kun je dit verder uittesten. Zo wil je team graag dat je bepaalde race methoden uitprobeert. Het sparen van brandstof bijvoorbeeld, of het nemen van de ideale lijn. Maar ook het sparen van de banden bij het remmen behoort tot de tests. Hieruit komt vervolgens data waar het team je auto op kan balanceren.
Niet echt opvallende wijzigingen
Verder zijn er eigenlijk vrij weinig echte veranderingen in de career mode. Ja, je hebt wat side-events die je kunt doen, maar daarnaast lijkt het sprekend op de mode van vorig jaar. Van een metamorfose kunnen we absoluut niet spreken. Je neemt het weer op tegen je teamgenoot, waarbij je vooral voor hem moet zien te eindigen in elke race. Nieuw zijn de classic seizoenen, waarbij je een geheel seizoen kunt draaien met bolides van het verleden. Dit zijn onder andere ook de Ferrari uit 2002 en de McLaren uit 1998, waarin Hakkinen natuurlijk zijn slag sloeg. De bolides maken flink wat meer herrie dan de huidige hybride wagens, maar dat brengt wel de charme terug voor de liefhebbers. De wagens sturen ook licht anders, maar echt wennen is het eigenlijk nooit. De game bevat naast de career en de Championship mode ook een mode waarin je uitdagingen kunt uitvoeren, waaronder het inhalen van meerdere bolides op Silverstone. De uitdagingen zijn leuk, en ook zeker uitdagend, waardoor je even een wat andere afslag kunt nemen dan het standaard rijden van races. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de multiplayer, waarbij je kunt racen tegen online opponenten. Echter zorgt dat geregeld voor frustraties als het beukfestijn weer wordt ingezet. Die les krijg je namelijk ook in de singleplayer, want de agressiviteit van tegenstanders is soms niet te filmen. Als je iemand inhaalt zijn ze geneigd van hun lijn af te wijken en als ze net achter je zitten zullen ze niet te schuw zijn om je van de track te duwen wanneer ze meer snelheid met zich meebrengen. Gelukkig is er daarvoor nog de flashback-functie, waarmee je het nog eens over kunt doen, al is de AI soms dus erg onvoorspelbaar.
Het is niet vaak dat ik zeg dat een racegame niet te onderscheiden is van de realiteit, maar F1 2017 komt toch aardig in de beurt. Vooral het detailniveau van de TV-camera, waarbij je net boven het hoofd van de coureur rijdt, ziet er imponerend uit. In de cockpit zelf is het maar moeilijk om de overview te krijgen op de baan. Ook de zon die opkomt en regendruppels die op je scherm druppelen zien er echt van hoog niveau uit. Het lijkt er daarmee op dat Codemasters een lichte slag heeft geslagen wat betreft de graphics. Het bodywork is echt fenomenaal en hetzelfde geldt voor de banden, waarbij echt elk grassprietje opgemerkt kan worden wanneer je het gras op rijdt. Qua audio is het spel helaas niet echt veel verbeterd. Het commentaar is wederom niet imponerend en statisch. De verkiezingen van driver of the day slaan ook vaak de plank mis. Vettel die als twaalfde eindigt driver of the day? Right… Hij zal er vast 4 ingehaald hebben of zo. Ook het gevoel dat je in een team zit mist ’n beetje. Het lijkt meer alsof je als beginnend stagiair achter een laptop gezet worden in de hoop dat je je maar koest houdt en je ding doet. Echt betrokkenheid is er nog altijd niet. Ook de podium ceremonies zien er constant hetzelfde uit, al zijn de gezichten wel redelijk goed nagemaakt van de coureurs. Het gejank van de motoren, vooral de klassieke bolides, is prima, net als de pragmatische geluiden van de huidige bolides.
Het is jammer, maar misschien ook wel goed dat er zo marginaal weinig is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Hier en daar is een en ander opgepoetst of uitgebreid, maar naast het technische gedeelte en de lichte side-events in de career mode, de ingame practice challenges en de classic cars is er eigenlijk maar weinig veranderd. Toch is en blijft F1 een game van topniveau, waardoor het ook wel weer logisch is dat er vooral qua speelmogelijkheden is gefocust, en niet op gameplay-gebied.