De tijd vliegt voorbij wanneer je lol hebt zeggen de Engelsen wel eens. In gouden gametijden zul je daar dan ook steeds meer van merken. Vorig jaar verscheen na lange tijd weer een Formula One game. De rechten waren verworven door Codemasters, o.a. bekend van Dirt en Grid. De 2010 versie van hun game mocht een succes worden genoemd, ondanks de kritiek op het spel vanwege een aantal bugs en glitches. We zijn inmiddels aanbeland bij de 2011 versie. Ik wil om te beginnen eerst een notitie maken, een verzoek van hogerhand.
Bugs zijn aanwezig, maar hoeven niet voor te komen
Om te beginnen werd mij een paar dagen geleden vriendelijk gevraagd hier melding van te maken. Ik zeg er direct bij dat ik er zelf totaal geen last van heb gehad. Echter bewijzen videobeelden van andere, vroege, gebruikers wel anders. Het gaat hierbij om bekende bugs, die ook al in de 2010 versie zaten. De pit stop bug kan o.a. nog voorkomen, maar er zijn ook geluiden geweest dat het nog maar heel minimaal is. Naast dat zit er ook een nieuwe bug in, die kan voorkomen tijdens een safety car situatie. Hierbij moet je denken aan het volgende: Een Force India staat, tijdens een SC situatie, met zijn neus de verkeerde kant op gericht. Wanneer jij dan komt aanrijden, en de SC is nog ver weg, dan kun je tijdens deze situatie dus niet voorbij die omgekeerde Force India komen. LEES: Dit kan alleen optreden tijdens een SC situatie. Op deze manier zijn er nog een paar andere kleine bugs waarmee de gebruiker even bekend moet worden gemaakt. Nogmaals: Ik heb er zelf geen last van gehad, maar dit kan wel ieder individu apart overkomen. Het is voor degene die het overkomt natuurlijk wel uiterst vervelend. Zeker als je met 300 KM per uur aan komt rijden en direct stil staat, in een SC situatie bug als deze. Gelukkig schijnt Codemasters het nodige geleerd te hebben van vorig jaar.
Wat meteen opvalt als je de game voor het eerst opstart, zijn de auto’s en directe omgevingen op de baan. De auto’s zijn hierbij uiteraard het mooiste, maar ook de omgevingen doen hier en daar niet onder voor de rest. Een opvallend detail vond ik wel het vergezicht in de game, daar waar dat mij in de 2010 versie totaal niet opviel. Op de baan zelf is het ook goed te merken dat de game grafisch lekker in balans zit. Niet over de top, maar zeker een behoorlijke prestatie om zoiets binnen een jaar te ontwikkelen. Ik moet zeggen dat het keurig is hoe Codemasters dit heeft weten klaar te spelen. Niettemin is de grafische omvang van de game wel het minste waar je jezelf druk om zou kunnen maken. Er is natuurlijk veel meer waar je rekening mee moet of wilt houden.
Brullend van ongeduld
Geluid is natuurlijk wel belangrijk in een F-1 game. Dit vind ik persoonlijk nog steeds goed, maar bij de auto’s apart is wel het verschil te merken met de 2010 versie. Het is zeer minimaal, dus er zullen er ongetwijfeld zijn die het wel mooier vinden dan de 2010 versie. Het viel mij als perfectionist een beetje op. Ja, misschien een beetje arrogant omdat te zeggen, maar ik heb zelf de dingen gewoon graag netjes en goed op orde. Het neemt uiteraard niet weg dat Codemasters dat niet heeft, maar dat er een verschilletje is moge duidelijk zijn. Het blijft echter een waar genot om naar te luisteren en daar draait het uiteindelijk ook om.
Waar ik me echter wel dood aan erger, maar dat kun je uitschakelen, is de soundtrack van de game. Er zitten echt vreselijke tracks in, daar waar ik de soundtrack van vorig jaar een stuk beter vond. Ik heb dat direct uitgezet en moet zeggen dat dat wel een stuk prettiger is. Ik wil me met racen kunnen bezig houden en al dat extra’s, onnodig naar mijn mening, had van mij niet perse gehoeven. Sportfanaten zullen dit echter wel willen, maar het is fijn om te weten dat je de muziek uit kunt schakelen.
Het eerste wat natuurlijk opvalt als je eindelijk de baan op gaat, is de besturing. Ik kan gelijk vertellen dat die een stuk beter is, en minder gevoelig dan vorig jaar. De controls lagen lekker in de hand en zo zag ik dat ook voor het grootste deel op mijn TV scherm verschijnen. Pikant detail is misschien dat de auto’s meer lijken te wiebelen dan nodig is. Dit heeft helemaal niet met aan- of uitzetten van KERS of DRS te maken. Daar later meer over. Het probleem zit hem denk in de mechaniek van de game, maar het wordt sterk opgelost door de bijna feilloze besturingsmogelijkheden. De besturing kun je gelukkig ook aanpassen. Zo kunnen de race puristen de knoppen voor KERS en DRS onder een andere button zetten. Dit is zeker handig als je zelf schakelt in de game, iets wat ik in games nooit doe. Schakelen zelf is, voor degene die het altijd doen, een doorsnee karweitje. Het is niet anders dan in eerdere race games. Het geeft natuurlijk wel een gevoel van echte racen. Je bent er na wat oefenen seconden sneller mee dat mensen die niet zelf schakelen.
Career en haar mogelijkheden
Wat ik zelf altijd het leukste vind in sportgames, zijn de careers die er in zitten. F-1 2011 kent ook weer een dergelijke career. Je kunt in het begin gelijk al uit vier teams kiezen, minpuntje naar mijn mening. Hieronder vallen HRT, Williams, Lotus en Virgin. Ook valt het meteen op dat, wanneer je niet voor minimaal 20% races en een lang weekend kiest, de dingen wel erg snel gaan. Dit is waarschijnlijk gedaan omdat mensen meer keuzes in het aantal te rijden rondjes willen hebben. Wanneer je dan eenmaal een race hebt gereden, kan een moment met de pers volgen. Deze is ditmaal niet in een zaaltje, zoals in het echt, maar gewoon bij de wagens van je team. Vervelend als je het mij vraagt. Naast dat zijn er ook geen podium ceremonies of uitgebreidere persmogelijkheden. 2011 geeft je echter wel de scènes die je ziet als je net terugkeert in de pits na een podium finish. Helaas moet ik wel zeggen dat ook Goldfinger er in zit. Het liefst zou ik die vinger willen breken, maar dat terzijde.
Career lijkt toch allemaal iets minder uitgebreid te zijn dan vorig jaar, wat eigenlijk wel jammer is. Maar goed, er zijn natuurlijk nog wel een paar goede dingen te vertellen. Zo vind ik dat de game wel behoorlijk snel laad, zeker t.o.v. van 2010. Ook zijn de irritante tips in de laadschermen vervangen door verfijnde statistieken. Heel erg prettig als je het mij vraagt. Ook de menu’s werken allemaal sneller en dit maakt het voor de liefhebber natuurlijk wel prettiger om door te spelen. Het is punt is dat daar nog niet alles mee af gedaan is, maar het wil ook niet zeggen dat de game een slecht cijfer zal krijgen. Verre van dat. Alles wat je tot nu toe hebt gelezen is vooral een stukje gevoel en onderzoek. Het meeste van de plus- en minpunten zal door ieder ander weer apart worden opgevat.
Multiplayer speelt lekker, maar is beukgevoelig
Toen ik gisteren online eindelijk een race had gevonden, vielen me een aantal dingen op. Zo speelt het online erg lekker, zeker in een sprint race van drie rondjes. Je kunt online altijd een andere auto kiezen, maar doet dat wel voordat de teller tot de race begint te lopen. Je zult namelijk weinig tijd over houden om een geschikte wagen te kiezen. Als je eenmaal in de race zit, dan vraagt dat wel het uiterste van je kunnen. Zo reed ik de eerste keer in een Lotus tegen tweemaal een McLaren. Niet te doen dus, maar ik hield stand tot halverwege de eerste ronde. Daarna was het voor mijn tweede mede racers erg makkelijk met KERS en DRS.
Online zijn er o.a. de volgende mogelijkheden. Je kunt voor een sprint race kiezen van maximaal drie ronden, maar ook uitgebreide competities en hele kampioenschappen. Daarnaast zitten er de opties bij om een quick match te doen of zelf iets op te zetten. Bij alle mogelijkheden zit er echter een punt van aandacht bij. Dit is ook in de singleplayer aanwezig, maar je zult er alleen online last van kunnen hebben. Het was in de 2010 versie namelijk zo, dat wanneer je teveel buiten de baan reed, je al snel een zogenoemde invalidated lap aan je broek kreeg. Hiermee word kort gezegd dat je ronde ongeldig verklaard is. Online is dit echter vervangen door een systeem zoals we dan ook kennen uit de Forza serie. Hierbij veranderd je rondetijdenteller namelijk in een rode balk, waarbij je begrijpelijke strafseconden krijgt. Het voordeel is dat je gewoon een rondetijd neer kunt blijven zetten. Het nadeel is dat het allemaal beukgevoelig is. Gelukkig had ik daar online nog niet zoveel last van, maar bij Forza 2 en 3 was het dweilen met de kraan open. Dit kan, wanneer F-1 2011 echt in de winkels ligt, nog voor problemen gaan zorgen. Er is echter vrij weinig aan te doen, behalve een dosis geduld nemen. Misschien is het daarom wel verstandiger om gewoon alleen met vrienden en/of clanleden te gaan racen. Op die manier weet je dat je op mensen kunt vertrouwen. Verder is er helemaal niets mis met de online MP, naast de eerdergenoemde bugs. Ook online kunnen die namelijk optreden. De MP laadt sneller dan de 2010 versie en ook het wachten op een match gaat redelijk snel. Ik zit nog voor de officiële release, dus het wachten kan na de release nog minder tijd in beslag nemen. Al met al gewoon een nette Multiplayer.
Heerlijk tot 2012
Formula One 2011 is een heerlijke game geworden. Hoewel het spel nog wel bekende bugs kent, waaronder de nieuwe Safety Car bug, speelt het verder allemaal als een trein. Er is wel het gemis van een aantal dingen, maar als je eenmaal een tijdje speelt vergeef je dat Codemasters wel. De besturing is wat het moet zijn, naast een beetje wiebelen in de bochten. DRS en KERS werken zoals het moet, al zit er echter het probleem bij dat je snel een te grote voorsprong op anderen hebt. De mogelijkheden in het spel zijn niet eindeloos, maar bieden genoeg tijd en ruimte om je een jaar bezig te houden. Eigenlijk is dit precies het doel van Codemasters voor ogen had. Hetzelfde geldt natuurlijk voor spellen als FIFA en PES, om maar wat voorbeelden te noemen. Er zullen altijd mensen zijn die de game blijven bekritiseren, maar persoonlijk vind ik dat deze staat tot volgend jaar. Voor volgend jaar blijft er echter nog genoeg ruimte voor verbetering en aanpassing over. We zullen zien of Codemasters dat gaat doorvoeren. Nu eerst maar weer eens volgas door Eau Rouge.