Esports kampioenschap virtueel wielrennen krijgt nieuw format

thumbnail

De Union Cycliste Internationale en Zwift hebben grote wijzigingen aangekondigd voor de het Esports Wereldkampioenschap virtueel wielrennen. Deze organisaties werken samen om dit grootse evenement te plannen.

Het samenwerkingsverband van UCI en Zwift

De Union Cycliste Internationale (UCI) is het globale bestuursorgaan voor wielrennen. Het houdt toezicht over internationale wielerwedstrijden en kampioenschappen waaronder het Esports WK voor virtueel wielrennen. Zo geeft het UCI onder andere licenties af en het handhaaft regels omtrent wielrennen. De partner van het UCI, Zwift, is het wereldwijde online trainingsplatform voor wielrenners. Op dit platform kunnen spelers met elkaar communiceren, trainen en concurreren in een virtuele wereld.

Virtuele sporten wordt alsmaar populairder

Esports komen steeds meer op komst. Steeds meer jong talent meldt zich aan en de competities trekken steeds groter online publiek. Het wordt ook steeds gebruikelijker om op verschillende Esports te wedden via online bookkeepers als betFIRST. Hoewel de Esports natuurlijk op een echte wielrenrace lijkt, is het niet per se de bedoeling om een race in de buitenlucht na te bootsen. Beide organisaties vinden in plaats daarvan dat het belangrijker is om een race te creëren die zeer competitief is voor de deelnemers en vermakelijk voor het publiek. Het sterke punt van virtueel racen is immers dat je het een heel andere invulling kunt geven.

Drie afzonderlijke routes met unieke obstakels

De organisatie van het internationale Esports WK voor virtueel wielrennen liet weten dat het format van de competitie voor mannen en vrouwen er anders uit zal zien. De deelnemers worden bepaald via een eliminatieproces bestaande uit drie races. Voorheen was dit nog een enkele wegrace. Men hoopt op deze manier het jaarlijkse kampioenschap nog spannender en aantrekkelijker te maken. Ook liet de organisatie weten dat het nieuwe format in lijn is met de afspraak om te innoveren en vernieuwen. E-sports is immers een zeer moderne vorm van sport waarin een heleboel vooruitgang mogelijk zijn. De drie races, genaamd The Punch, The Climb en The Podium zullen op drie verschillende locaties worden gehouden. De afzonderlijke routes zullen de vaardigheden van de spelers testen. Na elke race zullen de winnaars worden bepaald en een aantal spelers zullen afvallen. Alleen de beste spelers mogen immers deelnemen aan het WK. Iedere race duurt 24 minuten en wordt gevolgd door een circuit van 15 minuten waarin de winnaar wordt bepaald. Door het nieuwe format is het zomaar mogelijk dat er heel andere winnaars uit de race zullen komen.

100 deelnemers strijden voor een podiumplek

Dit jaar won Jay Vine uit Australië het kampioenschap voor de mannen en Loes Adegeest van Nederlandse bodem won van de dames. In 2023 zal elk peleton uit maximaal 100 deelnemers bestaan. Om deel te mogen nemen moet je eerst een kwalificatieprocedure doorstaan. Van de 100 deelnemers die startrecht hebben verdiend voor The Punch zullen alleen de 30 finishers kwalificeren voor de volgende race. Deelnemers van The Climb moeten een speciaal ontworpen heuvelklim weten te doorstaan. Van de 30 deelnemers zullen slechts 10 spelers het tot de finale maken. The Podium race is een speciaal circuit met korte beklimmingen. Uiteindelijk worden de drie spelers die de races weten te overleven beloond met een podiumplaats.

Afgelopen week gingen de kwalificatierondes van start

De kwalificatierondes vonden eerder deze week plaats en werden live uitgezonden op het kanaal van Zwift. De damesrace was op 12 november en de heren racede op 13 november. Begin volgend jaar kunnen we de definitieve startlijst voor het kampioenschap verwachten. Wie deel mag nemen worden bepaald door Zwift en de UCI. Hiervoor zullen de organisaties zowel de vaardigheden, prestaties en de uitrusting van de spelers beoordelen. Daarbij worden de spelers uitvoerig gecontroleerd om een eerlijke competitie te kunnen garanderen. Het WK virtueel wielrennen zal op 18 februari in 2023 online plaatsnemen.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx