Dune 2000 (retro)

thumbnail

Sand, spice, sand and spice

‘In this world you will die, we have seen it. Whoever controls the spice controls Dune’. Een memorabele quote uit het introfilmpje van Dune 2000 dat misschien minder bekendheid heeft gekregen dan verwacht werd. In de tijd dat Age of Empires II de gameswereld veroverden kwam ook Dune 2000 opzetten. Vol trots lanceerde Westwood het spel dat zich vooral moest karakteriseren vanwege de goede filmpjes die het bezit. Trots kreeg ik het spel in handen van een vriend en installeerde ik het op mijn inmiddels geel weggerotte P166Mhz.

In Dune 2000 heb je niet de keuze tussen de Allies en de Sovjet of de terroristen, Amerikanen en de Chinezen. Ook de NOD en de GDI’s zijn verbannen naar de verleden tijd, al kwamen deze nog wel opzetten in het toen aangekondigde C&C Tiberian Sun. We praten in Dune 2000 over Harkonnen, Atreides en de Ordos. Net als in de opvolger, Emperor Battle for Dune, spelen de worms een grote en irritante rol. Zo kunnen deze units en dergelijke harvesters zonder problemen het zand in trekken waardoor ze dus letterlijk van de aardbodem worden weg gevaagd. Karakteristiek aan Dune 2000 is de woestijnachtige sfeer die opgetrokken wordt (Land of the Sand).

Na de release werd Dune 2000 al gauw naar de ondergrond verwezen. Een vergelijking met Dune 2, dat destijds een revolutionaire game was, werd al snel vergeten, waarom? De gameplay was niet wat het moest zijn. Alles liep relatief stroef, de units waren erg eenzijdig en samenhangend, en ook de lage strategische kant die erbij komt kijken viel bij de meeste in slechte handen. Wel leuk zijn de 3 kanten die je kunt kiezen, daarnaast kan na elke missie gekozen worden voor verschillende aanvalstactieken (nou ja, tactieken, mogelijkheden). Je kunt bijvoorbeeld, als je aan de kant van de Harkonnen staat, kiezen voor een directe confrontatie en het veroveren van vijandelijk gebied, of tijdelijk nog wat lege, kalere, gebieden voor je winnen. Elke briefing wordt ingeleid door mooie filmpjes waaruit blijkt dat men voor Red Alert 2 heel wat vooruitgang heeft weten te boeken op dit gebied. Het ziet er misschien wat blur-achtig uit maar het was toen al een grafisch spektakel dat we voorgeschoteld kregen.

Grafisch is het dus van de ene kant niet geworden wat men verwacht had. De movies zijn erg mooi maar de ingame graphics laten te wensen over. Buildings zijn wel aardig en ook de ondergrond waarop gespeeld wordt (rotsen, zand etc) waren destijds een redelijke vooruitgang voor Westwood. Bijzonder was het echter nog lang niet. Wel bijzonder is de mogelijkheid verscheidene gebouwen te kunnen upgraden. Hierdoor kunnen barracken bijvoorbeeld meerdere verschillende units produceren. Dit komt de functionaliteit van het spel ten goede, daar waar deze eigenlijk vrijwel ontbreekt door het lage aantal mogelijkheden dat je hebt.

De missies zorgen vooral voor dit gebrek, het tal van saaie missies en het constant onuitdagend uitroeien van de tegenstander zorgt voor erg saaie interactieve momenten. De enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld al in de eerste missie van de game is het verzamelen van wat ore (2500) en het verdedigen van je basis, daar waar je nog weinig uitbreidingen kunt toepassen. Erg simpel dus wat resulteert in minder fun voor de strategen onder ons. De wat moeilijkere missies, die eigenlijk pas in missie 5 van elke race (volksstam) ontstaan zijn vrijwel van hetzelfde. Wat meer aanvallen die in een groter kaliber naar je toe stormen laat je in ieder geval wat sneller en tactischer handelen. Er moet zuiniger omgesprongen worden met units en het groeperen zal wat sneller moeten gebeuren om te kunnen overleven.

De tegenstander maakt het je soms erg moeilijk door niet als een halve gare (wat wel in Red Alert 2 gebeurt) achter een unit aan te gaan, ook al kost dit hem zeker de kop. Na een korte achtervolging wordt al snel gezien dat een unit terug trekt naar zijn eigen basis, hierdoor wordt een lange achtervolging al snel afgeblazen. Wat zeer jammer is, is het ontbreken van de waypoint functie. Hierdoor kun je bij een aanval op de tegenstander niet voortdurend je verdediging aanvullen of juist je aanval automatisch ondersteunen. Verder kun je maximaal maar één unit bouwen en kun je niet 30 keer op de muis rammen om alvast units in de wachtrij te zetten, dit wordt je helaas ontnomen.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: RTS | Release: 23-11-2005 | Uitgever: Westwood | Ontwikkelaar: Westwood
    Graphics: 7.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 6.5
    6.7

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx