DIRT 5

thumbnail

Racemasters

Codemasters, je kunt ze beter racemasters noemen. Ze houden zich dan ook niet veel meer bezig met andere games naast racegames. De F1-franchise is misschien wel de meest populaire reeks van het concern in de laatste jaren, maar ook DIRT is al aardig wat games verder. Inmiddels zijn we bij deel 5 aanbeland, welke ook voor de next-gen console zal verschijnen, te weten gratis, wanneer je de current-gen versie aanschaft. Tijd dus om eerst nog even op de huidige generatie het spel af te tasten.

DIRT 5 is een racegame die wat meer casual is dan normaal. Met games als WRC 9 wordt echt elke skill die je hebt, of juist niet hebt, benut. Toegankelijk zijn die games dus lang niet altijd, maar DIRT is dat wel. Wanneer je in de tutorial van de game stapt, zul je dan ook al snel merken dat het spel op een normaal niveau, best wel goed te doen is. Nee, je wordt niet direct constant eerste, maar op de lagere moeilijkheidsniveau’s is dat geen enkel probleem. Dan is het spel namelijk erg goed te doen, en zelfs makkelijk te noemen. De game bestaat allereerst uit een career mode. In deze mode speel je diverse game modi, welke ook in Playground speelbaar zijn. Playground is een mode waarin je door gamers ontwikkelde racetracks kunt browsen, en welke allen verschillende uitdagingen bieden. Maar terugkomend op de career mode; Je racet in deze modus om de XP, om het geld en om de customizable items die je kunt gebruiken om je bolides flink te pimpen. In de garage kun je bolides kopen, maar verder dan het design gaat het customizen eigenlijk nooit. Er zijn verschillende race modes, waarbij we de onderstaande kunnen toelichten:

Landrush – Circuitgebaseerde races over ruig terrein met flinke sprongen en technisch uitdagende secties. Het weer en de baanomstandigheden veranderen tijdens het evenement om coureurs constant scherp te houden Het is de meest gebruikte mode in de game, vooral in het begin. Rally Raid – In Rally Raid-uitdagingen wordt van punt tot punt geracet met extreme off-road-wagens, waarbij coureurs regelmatig hoog door de lucht vliegen. De modus is grotendeels aardig vergelijkbaar met Landrush. Ice Breaker – Zoals de naam al aangeeft, racen spelers geheel op het ijs, in korte circuits. Weten wanneer je het gaspedaal moet intrappen en nauwkeurig driftwerk zijn cruciaal om in deze mode te heersen. Stampede – Race met robuuste wagens over veeleisende natuurlijke ondergronden. De layout is niet gemarkeerd en voert coureurs over grote hoogteverschillen in modder en zand. Path Finder – Nog een nieuwe game-mode. Hier vormen gecontroleerde snelheid en een strategische aanpak de sleutel tot succes. Race over hardcore off-road-terrein met steile hellingen en rotsachtige wegen. Sprint – Ruiger en gestoorder wordt racen niet. Race met 900 pk, enorme vleugels en wielen in vier verschillende formaten op ovale en ronde tracks met enkel bochten naar links. Eentje voor de drifters. Het is één van de meest uitdagende modi, al lijkt rondjes rijden makkelijk. De vleugels van de auto’s zorgen ervoor dat bochten uitermate onvoorspelbaar zijn en de manier van reageren van de auto zorgt ervoor dat het race best pittig wordt. Ultra Cross – Race over afwisselend terrein met onvoorspelbare circuits. Klassieke rallycross, maar dan opgevoerd voor de ultieme uitdaging. De modi lijken aardig gevarieerd, maar komen eigenlijk allemaal best wel op hetzelfde neer. Het is vooral de manier van rijden en het gevoel bij het rijden dat verschillend is.

Career mode, wisselende gedachten

De career mode biedt eigenlijk niet heel veel bijzonders. Je behaalt weliswaar XP, items en geld, maar echt een doel heb je niet naast het rijden van races. Je moet weliswaar stempels halen voor nieuwe uitdagingen, en chapters door te komen, maar echt heel veel meer is het niet. Ook de variatie aan tracks is niet heel groots. Je kunt in Noorwegen, Griekenland en Brazilië rijden bijvoorbeeld, maar de tracks herhalen zich geregeld aangezien er niet heel veel aanwezig zijn. Maar het zijn gelukkig wel 70 verschillende routes over de 10 verschillende locaties waarop je kunt rijden, waardoor alles toch net wat anders aanvoelt, mede ook door de verschillende condities waarin je kunt rijden, zoals regen en sneeuw. Dit kan ook nog eens veranderen tijdens het racen. Het is jammer dat de echte uitdaging een beetje mist, aangezien het doel een beetje vaag is. Rijd rondjes, win zoveel mogelijk races, en dat is het zo’n beetje. Het vrijspelen van nieuwe uitdagingen is zo’n beetje het enige doel dat je hebt. De gameplay is lekker arcade en voelt minder realistisch aan dan eerdere racing games van Codemasters. Het driften werkt op zich makkelijk, maar wordt nooit echt heel moeilijk en uitdagend, zoals in bijvoorbeeld de Colin McRae-games het geval was vroeger. Hierdoor is het spel wel erg toegankelijk. De AI zorgt er veelal voor dat bolides dicht bij elkaar blijven, waardoor je soms wel door een fout ineens van plek 1 naar plek 7 kunt afdalen, ook al verlies je maar een halve seconde. Het is dus zo nu en dan wel opletten geblazen, want ze knallen je voorbij voor je er erg in hebt.

Naast de career mode heb je de genoemde Playground mode. Deze is zowel online als offline speelbaar, en biedt online aangeboden circuits. Deze kunnen zelf gemaakt worden en kun je zelf publiceren. Zo kun je tracks maken waarin je zo snel mogelijk bepaalde objecten moet zien te pakken, maar je kunt ook simpelweg een time trial rijden waarin je tijd wordt vergeleken met de community. Verder kun je ook online races en uitdagingen spelen, waarin je echt je skills kunt meten met andere spelers. Ook is er een split-screen, een welkome verschijning voor mensen die lekker op de bank met een vriend of vriendin willen spelen. Of je nu met een 4-speler split-screen aan de gang wilt, zowel online of offline, je kunt zowel met vrienden aan de gang of online flink uitdagingen spelen om je zelf nog meer te meten met anderen. Verder is er een time trial en freeplay mode in de game, waarmee het spel qua modi enigszins een klein beetje karig lijkt, al verbloemt de lange career mode aardig wat.

Zoals gezegd zijn de weerseffecten in de game dynamisch, en dat is wel vet in elkaar gezet. Zo kan het ene moment de volle zon doorbreken en de HDR je praktisch verblinden en het zicht belemmeren, en een volgend moment regent het pijpenstelen. Het zijn leuke effecten, maar weliswaar misschien wat over-the-top, net als de look van de tracks waarop je rijdt. Het oogt allemaal best overdreven kleurrijk, waardoor het realisme een klein beetje ontbreekt. DIRT 5 neemt zichzelf dan ook zowel qua gameplay als qua graphics niet helemaal serieus, en dat hoeft ook niet eerlijk gezegd. Het is weer eens wat anders waardoor de franchise iets meer richting de arcade-kant lijkt te gaan. Van echte simulatie is dus niet meer zoveel sprake. Strak ziet alles er op zich wel uit, al is het nog even wachten hoe de next-gen versies eruit gaan zien. Troy Baker en Nolan North becommentariëren je progressie en de races die je gaat rijden, iets wat op zich niet heel veel toevoegt, maar wel iets meer interactie lijkt te brengen in de career mode, daar waar er qua skill-trees en upgrades maar barweinig te beleven is.

Het is een beetje onduidelijk welke richting DIRT op begint te gaan. Het spel begint nu echt arcade te worden, en dat ben ik niet helemaal meer gewend de laatste tijd, vooral niet zo van Codemasters. Toch is het geen direct minpunt, misschien zelfs wel een pluspunt in deze tijden van overvloed aan simulation racegames. De career mode is op zich best uitgebreid met veel races die aangeboden worden, maar echt duidelijk waarom je geld verdient en levelt qua XP, is het me allemaal niet. Ok, je kunt uitdagingen vrijspelen met je XP, en je kunt nieuwe bolides van een hoger niveau aanschaffen met je geld, maar verder ontbreekt het een beetje aan upgrade-mogelijkheden die van echt toegevoegde waarde zijn. Ook werk je niet echt naar een eindpunt toe, je wint gewoon races, en dat is het zo’n beetje, en dat is jammer. De variatie qua races is ook niet groots. Het gaat vooral om de manier van rijden en de ondergrond die sterk varieert per race, maar het type races is niet heel veel anders. Al met al is dit wel een game die lekker wegrijdt. De gameplay is prima, de graphics zijn goed en ook het gebrom van de motoren klinkt gewoon goed in de oren. Toch voelt de game incompleet aan, en toch ook weer niet. Het zijn gemengde gevoelens, waarbij vooral positiviteit de boventoon voert.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 06-11-2020 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
    Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.5
    7.5
    + Flinke career mode
    + Lekker toegankelijk
    + Meer arcade dan realistisch
    - Stevige laadtijden
    - Doel van career ontbreekt een beetje
    - Weinig upgrade-mogelijkheden in career

    5 2 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx