Na tien lange jaren wachten, kunnen we dan eindelijk weer terugkeren naar Diablo IV en de negen cirkels in hel. Afgelopen weekend mocht iedereen die een pre-order heeft geplaatst, deelnemen aan de gesloten beta en kan komend weekend de rest van de wereld de beta uitproberen. De verwachtingen zijn torenhoog en iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren. Het is alweer een flinke tijd geleden dat we een nieuw deel in de Diablo serie hebben kunnen verwelkomen en Diablo IV heeft de moeilijke taak om zowel fans van het tweede en derde deel blij te maken. Na het gehele weekend klikkend te hebben doorgebracht, kan ik met zekerheid zeggen dat Diablo weer terug is van weggeweest.
142 minuten wachten
De gesloten beta is voor Blizzard de eerste grote test om te kijken hoe de game omgaat met grote hoeveelheden spelers die allemaal op hetzelfde moment inloggen. Ik was zeker niet de enige die game wilde uitproberen en het duurde dan ook twee uur voordat ik erin zat. In de beta is het mogelijk om maximaal level 25 te halen en kun je alleen het eerste hoofdstuk spelen in de eerste twee van de vier moeilijkheidsgraden. De iets complexere personages Druid en Necromancer worden (helaas) bewaard voor de uiteindelijke lancering van de game. De drie speelbare personages: Barbarian, Rogue en Sorcerer zijn daarentegen wel de beste personages om te zien wat we kunnen verwachten van de drie meest verschillende speelstijlen. Je kunt het uiterlijk van je personage volledig aanpassen en hoewel de mogelijkheden in deze beta niet enorm groot waren, is er genoeg ruimte om een tof personage samen te spellen. De presentatie en stijl van de game is dan ook een flink verandert en een stuk donkerder dan het vorige deel.
De acts en verhaallijnen zijn altijd al erg interessant geweest in de Diablo serie en Diablo IV zet deze trend gelukkig voort. Je komt terecht in een afgelegen dorpje en je wordt gevraagd door de dorpelingen of je ze een handje kunt helpen door een kijkje te nemen in een gevaarlijke kerker. De game bevat meteen een erg toffe twist en dit alles wordt verteld via zowel cut scenes als in-game gespreken en gebeurtenissen. De game maakt goed gebruik van de vele lichteffecten en de vormgeving is, zoals je kunt verwachten van Blizzard, van super hoog niveau. Maar toch zijn de visuals het onderdeel die in de beta het minst overtuigen. De game lijkt een kleine stap vooruit en hoewel de wereld rijk gevuld is met weerseffecten, voorwerpen en toffe locaties, had dit ook een uitbreiding kunnen wezen voor het derde deel. Blizzard wilt de game zo toegankelijk mogelijk houden voor alle soorten hardware en de beta bevat dan ook nog niet alle toeters en bellen om de game visueel op zijn best te laten zien. Hopelijk zien we hier in de komende maanden flink wat verbeteringen en kunnen de spelers met de nieuwste hardware de game ook in volle glorie ervaren.
Het speelt weer als vanouds
Wat zeker niet teleurstelde is de gameplay. De Barbarian stond bij mij hoog op het lijstje en is dan ook het eerste personage waar ik level 25 mee heb gehaald. Tijdens de eerste minuten wordt je personage kort geïntroduceerd en valt meteen op dat de game de look en feel van het tweede deel opzoekt. De game heeft een haarscherpe focus en het lijkt erop dat de makers erg goed hebben geluisterd naar de kritiek van vele spelers. De game zit een stuk dichter op het personage en je kunt hierdoor niet zo ver vooruit kijken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je in het algemeen veel minder ver hoeft te lopen, maar ook dat er iets meer spanning is. Je begint met een enkele aanval en hier valt wederom op dat de game meer focust op het langzaam uitbreiden van je personage. De gameplay loop lijkt op eerste gezicht weinig verandert; je moet nog steeds vijanden aanklikken om ze aan te vallen en kun je via actieknoppen diverse extra aanvallen uitvoeren. Maar de snelheid van de gameplay loop van het verslaan van vijanden en het oppakken van levenspotions ligt hier een stuk hoger. Je zult veel meer het gevoel hebben dat je sneller een potion moet drinken en je actief op zoek moet gaan naar de potions die vijanden laten vallen. De simpelere eerste aanvallen zorgen er ook voor dat je veel meer keuzes moet maken en het minder moet hebben van enorme explosies.
Maar dat wil niet zeggen dat de skills van de drie verschillende personages tegenvallen. Na een heel weekend door te hebben gebracht met Diablo IV heb ik nu nog steeds het gevoel dat ik een minuscuul deel heb ervaren van de mogelijkheden binnen de vaardigheden van de drie personages. Je kunt elke aanval meerder malen sterker maken en ook uitbreiden met een extra buff. Je kunt in totaal zes aanvallen combineren, waardoor er heel veel mogelijkheden zijn. Het is gelukkig ook super makkelijk om je skilltree te resetten waardoor de game experimentatie alleen maar toejuicht. Als een build niet goed aanvoelt dan betekent dat zeker dat je meer moet sleutelen aan je vaardigheden en aanvallen. Supertof om te zien dat je keuzes hier zo direct en snel effect hebben op je personage.
Legendary items
Diablo draait om het vinden van zeldzamen voorwerpen, maar dit bleek in het vorige deel nog wel eens erg lastig te zijn.De balans lijkt hier op eerste gezicht een stuk beter dan bij het derde deel tijdens launch. In de beta heb je al snel meerdere Legendary voorwerpen rond level 25 en zat er enorm veel ruimte in de extra verbeteringen in de voorwerpen. Er zijn ook meer wapen slots, waardoor je wederom nog meer voorwerpen en wapens kunt en wilt verzamelen. De personages in de beta zullen na dit weekend verwijdert worden, maar we hebben ook al een beetje kunnen voelen hoe de voortgang aanvoelt met meerdere personages. Er zijn vele uitdagingen die je kunt voltooien met extra bonussen voor al je personages als beloning. Op cosmetisch vlak kun je ook je outfits aanpassen afhankelijk van de verschillende looks die je hebt gevonden en vrijgespeeld. Dit zorgt ervoor dat je naast vette wapens en uitrusting nu ook nog eens op jacht kunt naar de look die je het meeste bevalt.
De kaart van Diablo IV is een enorme open wereld die je kunt bewandelen en voelt hierdoor minder aan als korte levels. In de beta was er maar een tiende beschikbaar en je merkt dat de uiteindelijke game enorm zal zijn. Je zult al snel honderd uur aantikken om de volledige verhaallijn en extra missies te voltooien en tel hier nog eens twee extra moeilijkheidsgraden bij op en je hebt een game die al je vrije uurtjes in beslag kan nemen. De kaart is vast, maar de kerkers daarentegen zijn random gegenereerd. De kaart zit vol met kerkers en elke kerker heeft zijn eigen eindbazen en lagen die je kunt doorlopen. De kerkers zul je ook kunnen resetten om zo delen meerdere malen te kunnen doorlopen.
Multiplayer
De beta liep technisch redelijk, maar had nog regelmatig moeite om stabiel te draaien. Dit merkte je het meest bij de gebieden waar veel spelers aanwezig waren en er ook grote hoeveelheden monsters op het scherm getoverd werden. Diablo IV geeft je wederom de mogelijkheid om met vrienden maar ook met vreemde een kerker onveilig te maken. Dit werkt wonderbaarlijk gemakkelijk en zal tof zijn om te zien hoe dit zich ontwikkelt. De wereld zit vol met live events die je een extra uitdaging geeft voor vette goodies. Het gebeurde ook nog wel eens dat een live event spontaan resette. De game is goed alleen te doorlopen en voelt zelfs solo iets makkelijker aan. Met zijn twee voelt de game aanzienlijk moeilijker aan en komen er veel meer vijanden op je af. Van de drie personages viel het op dat de Sorcerer de sterkste was en de Rogue de zwakste. Maar dit zijn onderdelen waar ik nog veel veranderingen verwacht en zal in de uiteindelijke versie van de game nog wel eens heel anders kunnen zijn.
De Diablo IV beta laat zien dat we een enorme game kunnen verwachten op 06-06-2023. De game grijpt je vast en heeft de verslavende factor zoals we die kennen van de Diablo serie. De donkere presentatie en de focus op interessante keuzes zorgen ervoor dat ik alleen maar enthousiaster ben geworden. Het is nog veel te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar ik kan niet wachten op wat juni ons gaat brengen.