Het is alweer acht jaar geleden dat Vigil Games en Gunfire games met de allereerste Darksiders de markt op kwamen. De eerste twee horsemen of the Apocalypse, War en Death, hebben hun strijd inmiddels geleverd en het is nu aan hun enige zus, Fury (Famine), om zich in de strijd te mengen. Dit derde deel sluit qua verhaallijn aan op de eerste twee delen. De game is voor een groot deel door hetzelfde team van ontwikkelaars gemaakt. Nadat War door The Charred Council schuldig wordt bevonden voor het té vroeg starten van de Apocalypse, worden de andere horsemen één voor één opgeroepen om te helpen. Nu Death zoek is geraakt en de zeven dodelijke zonden op onverklaarbare manier uit de hechtenis van de Council zijn ontsnapt en ronddwalen op aarde, wordt Fury verzocht om ze te bevechten. Het karakter en de drijfveren van haar worden als snel duidelijk. Ze is een loner en heeft eigenlijk alleen een band met haar paard Rampage. Onvoorspelbaar, raadselachtig, respectloos, genadeloos, emotieloos, arrogant, sadistisch, bloeddorstig en zelfverzekerd, zo zou je haar kunnen omschrijven. Haar doel is om leider van het verbond van horsemen te worden. In dit derde deel van Darksiders heeft het karakter meer diepgang gekregen dan de karakters in de beide andere delen. Je krijgt een kijkje in haar ziel en ziet haar emotionele ontwikkeling spelenderwijs. Zo hebben de ontwikkelaars THQ Nordic en Gunfire games een totaal ander karakter neergezet. Niet alleen is ze van het andere geslacht, ze heeft een totaal ander karakter en ook een andere vechtstijl.
Bekende figuren
Als ze door de Charred Council wordt opgeroepen, ziet ze dat War is vastgebonden en krijgt ze te horen dat hij schuldig is bevonden voor het prematuur starten van de Apocalypse. Hij probeert haar te waarschuwen dat ze in de val worden gelokt, maar daar wil Fury niets van horen. Haar doel is om groepsleider te worden, kosten wat kost. De situatie van andere horsemen of de planeet aarde laten haar volledig koud. De Council stuurt haar naar aarde en verzoekt haar, onder begeleiding van een Watcher, de plek Haven op te zoeken en de zeven dodelijke zonden vervolgens te vernietigen.
Op aarde aangekomen komt ze al snel de eerste dodelijke zonde, Envy (afgunst), tegen. Fury is fragieler dan haar broers, maar qua kracht doet ze zeker niet onder. Ze vecht met haar wapen (Scorn) meer op afstand dan War en Death. Scorn is haar basiswapen en kan van vorm veranderen. Primair gebruikt Fury het als zweep, maar gedurende het spel worden hier vormen aan toegevoegd (flail, hamer, lans en zwaarden). Ook krijgt Fury tijdens de game van engel Usiel cross blades die ze kan werpen en zou ze nog ergens een keyblade (uit de eerste darksiders) bemachtigen. De game kent vier moeilijkheidsgraden, waarvan de eerste Story is. Geloof me, erg aanvallend vechten heeft met Fury in het begin geen zin, je zult vooral ontwijk en counter aanvallen moeten gebruiken om te overleven. De vijand hoeft je namelijk niet vaak te raken voordat je sterft. Gevechten zijn soms dan ook erg frustrerend, meerdere vijanden tegelijkertijd zijn relatief moeilijk te bevechten en als je eenmaal door meerdere vijanden wordt belaagd, is het lastig om weg te komen. Dit wordt na het vrijspelen van nieuwe krachten wel wat beter. Vechten is verder redelijk recht toe recht aan. Gelukkig kent Fury ook een Havoc vorm, een ultieme vorm die je eens in de zoveel tijd kunt activeren, als je voldoende vijanden hebt verslagen. Hierdoor wordt Fury niet alleen groter en gaat ze gloeien, ze krijgt een extra Scorn zweep en heelt zichzelf met iedere rake klap.
Na Envy te hebben verslagen gebruik je haar talisman om haar ziel te absorberen. Iets wat Fury goed kan gebruiken bij de andere doodzonden. Eenmaal bij Haven aangekomen ontmoet je Vulgrim, de verkoper die ook in de andere twee delen handel heeft gedreven met de horsemen. Zielen zijn de currency is deze game. Door vijanden te verslaan en Soul Lurchers te vinden en absorberen, verzamel je zielen. De blauwe zijn currency, de groene laadt Nephilim’s Respite op (dat is je standaard manier om te healen), de gele je Wrath bar (die je kunt ontladen als deze vol zit, waardoor je tijdelijk sterkere aanvallen kunt doen). Vulgrim neemt maar al te graag de blauwe zielen van je over, en daar kan hij je een aantal dingen voor terug geven. Allereerst kun je hem zielen geven en daarmee level up gaan. Ieder level ontvang je een Attribute point, die je kunt steken in het verhogen van je HP, verhogen van je fysieke kracht of het verhogen van je Arcane krachten. Daarnaast kun je bij Vulgrim consumables kopen, ingrediënten voor items te maken en enhancements om in de socket van je wapen te steken. Daarnaast kun je middels wormholes van de ene locatie van Vulgrim naar de andere reizen. Anders dan de eerste twee delen bestaat het derde deel van Darksiders uit één grote map.
Daarnaast ontmoet Fury Ulthane Blackhammer, de Maker die War ook al ontmoette in het eerste deel. Je komt erachter dat de mensheid niet is uitgeroeid en Ulthane vraagt je om de mensen die je tegenkomt te redden. Daarnaast geeft hij je de mogelijkheid om je wapens te upgraden (met Adamantine en artefacts) en enhancements te verbeteren.
Wat zit je haar toch goed!
Na haar eerste grote tegenslag in de game ontmoet Fury de Lord of the Hollows, die zielen van wezens uit de reïncarnatiecyclus kan halen en daarmee wedergeboorte van de zonden kan voorkomen. Daarnaast kan hij Fury van krachten voorzien om de dodelijke zonden te bevechten. In ruil daarvoor vraagt ze haar om hem te helpen bij het bevechten van de demoon Abraxis , die de aarde wil vernietigen.
Daarmee stemt ze in en krijgt ze allereerst de kracht van het vuur. Hierdoor krijgt ze niet alleen ene vurige flail-versie van haar Scorn, maar kan ze hoger springen, door lava lopen en krijgt ze vurig haar! Gedurende de game krijgt ze nog drie krachten, waarbij haar haarkleur ook iedere keer verandert. Tussen de krachten kun je switchen en, zoals bij de andere twee delen, gebruik je deze om kleine puzzels op te lossen. Deze zijn overigens minder interessant dan in de eerste twee delen.
Grafisch gezien is de game niet vernieuwend. Leuk zijn wel de grote variëteit aan terreinen die in de game bewandelt. Het is weliswaar één grote map, maar je komt in kantoorpanden, op straten (mooi overigens dat auto’s en meubilair de Apocalypse veelal hebben overleefd), in riolering, een station, in grotten, een kunstmuseum, fabriekspanden, een kerk en ga zo maar door. Helaas vindt er in dit deel veel minder interactie met de omgeving plaats. Er springen weleens vijanden van een muur naar beneden, maar je kunt geen auto’s of andere voorwerpen meer oppakken en wegsmijten.
De laatste in de reeks
Het voelt weldegelijke als een Darksiders game, op sommige vlakken goed uitgewerkt, op sommige vlakken is het spel wat minder glansrijk. Grafisch gezien lijkt het enorm op de overige delen. Het oogt prima, maar is niet bijzonder. Het is duidelijk dat hier niet de prioriteit lag, deze is veel meer gefocust op het karakter van de derde horseman. Het is gaaf dat er echt een totaal ander karakter staat. De puzzels in de game waren redelijk mat en de RPG- en verzamelelementen in dit deel kwamen gevoelsmatig ook minder uit de verf. Van de andere kant is het wel gaaf dat oude en vertrouwde karakters als War, de Council, Vulgrim en Ulthane terugkwamen. De nieuwe karakters als de Hollow Lord en de zeven zonden waren erg gaaf uitgewerkt, ook qua voicecasting zit dit goed in elkaar. Op de PC werken niet alle knoppen zoals ze zouden horen te werken, zoals het in eens absorberen van alle Soul Lurchers. Al met al een leuke derde horseman en een vermakelijke game (om één keer uit te spelen). Maar ik ben vooral benieuwd op welke plek dit derde deel in jullie top drie belandt! De game is speelbaar in 13 talen en uitgekomen voor de PS4, Xbox One en PC.