Coridden is een aankomende actie-RPG ontwikkeld door Zweedse ontwikkelaar Aftnareld. De game werd voor het eerst onthuld tijdens PAX East 2024, waar het direct de aandacht trok met zijn unieke shapeshifting-mechaniek en de mogelijkheid om het hele spel in co-op te spelen, tot wel vier spelers. Door de hoek van de camera lijkt het een Diablo of Path of Exile kloon, maar al snel merk je dat dit spel een eigen smoel heeft. Op Steam is de demo te spelen voor diegene die geïnteresseerd is, wij mochten alvast aan de slag met de volledige versie van het spel om te kijken of Coridden indruk kan maken tussen al het isometrische RPG geweld van bovenstaande games.
Coridden Zero Dawn
In Coridden nemen spelers de rol aan van één van vier broers en zussen die, na het verkrijgen van mysterieuze krachten, de mogelijkheid krijgen om te transformeren in verschillende wezens. Deze transformaties bieden niet alleen nieuwe gevechtsmogelijkheden, maar zijn ook essentieel voor verkenning en het oplossen van puzzels in de wereld. In Coridden bevind je je in een sciencefiction-wereld waar een mysterieuze parasiet, de Coridden, een centrale rol speelt. Deze parasiet heeft zich verspreid over de wereld en heeft zowel de omgeving als de wezens die er leven getransformeerd. De Coridden is echter niet alleen een bedreiging; het biedt ook unieke krachten aan degenen die ermee kunnen samenwerken. Jij en je team spelen als overlevenden die de Coridden hebben weten te temmen en gebruiken nu de krachten van de parasiet om te vechten tegen de vijanden. Deze vijanden zijn vaak andere wezens die door de Coridden zijn overgenomen, maar nu gevaarlijk en agressief zijn geworden. Aan jou de taak om gebruik te maken van jouw kracht om te transformeren en de wereld te bevrijden van de dreiging.
De wereld waarin Coridden zich afspeelt, is een combinatie van post-apocalyptische sciencefiction en middeleeuwse accenten. Het best kan je het vergelijken met de wereld van de Horizon reeks. De beschaving lijkt technisch gezien een aardige stap terug gegaan te zijn maar overal zijn er overblijfselen van een modernere tijd. De stad Quilon dient als thuisbasis voor de spelers en fungeert als een centrale hub. Hier kun je missies aannemen, nieuwe uitrusting kopen en je personages upgraden. Zoals gezegd heb je de keuze tussen verschillende personages, maar veel meer dan het uiterlijk en wat andere dialoog opties houdt dat niet in. De ene is wat vriendelijker tijdens het praten terwijl de andere altijd agressief overkomt.
Beestenboel
Het meest opvallende kenmerk van Coridden is het shapeshifting-mechanisme. Dit systeem stelt je in staat om te transformeren in verschillende beesten, elk met unieke vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld veranderen in een “zwaar” beest waarmee je zware obstakels kan doorbreken of in een waterbeest waarmee je door rivieren kan zwemmen met een sterke stroming. Hierdoor openen andere gebieden zich waar je loot en quests kan vinden. Deze vormen worden echter niet zomaar gegeven; je moet ze verdienen door specifieke vijanden te verslaan. Dit houdt vaak in dat je een bepaalde sterke baas moet verslaan voordat je toegang krijgt tot die vorm.
Het leuke is dat je per beest ook veel verschillende soorten hebt, en je kan altijd zonder problemen wisselen van beest. Dit geeft een tactische laag aan het hele shapeshifting. Bovendien level je deze beesten ook net zoals je dat met je eigen personage doet. Hoe hoger het level hoe sterker het beest en hoe meer skills je vrijspeelt. Elk beest heeft ook zijn eigen sterke en zwakke punten, maar geeft je ook de mogelijkheid om zelf te bepalen waar hij goed in wordt. Wil je dat hij sterk wordt in elektrische aanvallen of juist in gif? De keuze is helemaal aan jou.
Het progressiesysteem van Coridden is zowel erg flexibel als overzichtelijk. Zowel menselijke als beestvormen hebben hun eigen vaardigheidsbomen, met een mix van actieve en passieve vaardigheden die kunnen worden ontgrendeld.
Iedereen heeft een rol
Het spel biedt vier vaste klassen en een Custom Class, waarmee je je eigen speelstijl kunt samenstellen. Elke klasse heeft een unieke set vaardigheden, maar ze delen één ding: ze kunnen allemaal shapeshiften in dezelfde dieren. Welk dier je wordt, hangt af van welke dieren en bazen je tijdens het verhaal tegenkomt. De vier klassen zijn de Guardian (Tank), Hunter (Boog/kruisboog), Hellion(Warrior met healing skills), Surge (Electric Wizard) en de Custom Class. Hiermee geeft Coridden jouw de volledige vrijheid om een eigen klasse samen te stellen.
De combat in Coridden is ook één van de sterke punten van de game. Het gevechtssysteem is snel en vloeiend, waarbij timing en strategie een grote rol spelen. Spelers kunnen lichte en zware aanvallen combineren met ontwijken, springen en het gebruik van speciale vaardigheden. Per vorm (menselijk en dier) kan je gebruik maken van 4 skills, waardoor je er dus in totaal 8 hebt. Het shapeshiften is ook groot onderdeel van de combat. In zowel je menselijke vorm als je beesten vorm heb je een energiebalk die leegloopt als je aanvalt. Zodra de energie op is in je menselijke vorm kan je met één druk op de knop shapeshiften naar je beest. Die energiebalk is dan nog gewoon vol waardoor je niet hoeft te stoppen met aanvallen. Vooral op het begin is dit zeer fijn omdat op laag level de energiebalk erg snel leeg is.
Wat het systeem zo goed maakt, is hoe elke beslissing invloed heeft op je speelstijl. Wil je je richten op brute kracht? Investeer dan in vaardigheden die je zware aanvallen verbeteren. Geef je de voorkeur aan snelheid en wendbaarheid? Kies dan voor upgrades die je snelle bewegingen en ontwijkmanoeuvres versterken. Deze diepgang moedigt spelers aan om te experimenteren en hun personages volledig af te stemmen op hun persoonlijke voorkeuren.
Zoals het hoort in een isometrische actie-RPG is loot een groot onderdeel van Coridden. Overal vind je nieuwe wapens (onder andere zwaarden, bijlen, bogen en kruisbogen) en armor die jouw personage sterker maken. Het mooie is dat het kiezen van een klasse niet perse bepaald welke wapens je kan gebruiken. Tijdens het levelen heb je verschillende statistieken waar je punten in kan stoppen. Denk aan meer health of energie, maar ook of je meer schade doet met melee of ranged aanvallen. Zo kan je prima een Hellion zijn die ook erg goed is met een boog. Coridden geeft je hier enorm veel vrijheid in om te spelen zoals jij graag wil.
Samen sta je sterker
Een van de grootste troeven van Coridden is de coöperatieve mode. Maximaal vier spelers kunnen samenwerken, zowel lokaal als online, en de game moedigt echt teamwork aan. Wat Coridden uniek maakt in coöp-modus, is de mogelijkheid om op de rug van een getransformeerde teamgenoot te rijden. Stel je voor: een speler transformeert in een groot, sterk wezen en neemt een andere speler op zijn rug mee om samen vijanden aan te vallen of obstakels te overwinnen.
De coöp-modus voelt natuurlijk aan en geeft het gevoel dat je echt een team bent. Dit wordt versterkt door de manier waarop de vaardigheden van verschillende spelers elkaar aanvullen. Eén speler kan zich bijvoorbeeld richten op het ondersteunen van het team door buffs en genezing, terwijl anderen zich concentreren op gevechten of puzzels oplossen. Coridden begrijpt hoe leuk het is om samen met vrienden te spelen terwijl je elkaar aanvult en helpt.
Herhalende quests
De quests in Coridden zijn helaas wat minder creatief en indrukwekkend te noemen. Vaak draaien deze om het verslaan van specifieke vijanden, het verdedigen van bepaalde locaties of het ophalen van objecten. Hoewel de combat, het shapeshiften en het verkennen van de wereld niet snel gaan vervelen, is het toch wel een groot minpunt. Na een paar uur begin je toch met je ogen te rollen als de zoveelste zelfde quest naar je hoofd wordt gegooid. Het gebruik van het shapeshiften wordt zo goed gebruikt om de wereld te verkennen, waarom dit niet is doorgetrokken naar het ontwerpen van de quests is een groot raadsel en teleurstellend.
Grafisch gezien is Coridden bovengemiddeld. Het haalt niet het niveau van Diablo 4 of Path of Exile 2, maar is zeker niet lelijk. De omgevingen zijn levendig en divers, met een indrukwekkende aandacht voor detail. Van de dichte bossen tot de verlaten ruïnes, elk gebied voelt uniek aan en tijdens het spelen wilde ik elk hoekje verkennen. Ook de effecten van de verschillende skills maken een prima indruk. Het is alleen jammer dat alles in soort blauwe kleur is waardoor het allemaal wel een beetje op elkaar lijkt. Verder lijkt er ook nog wat werk te zitten in het optimaliseren van het spel. Op sommige momenten zakte de fps opeens onder de 60fps terwijl mijn pc hem zonder problemen zou moeten draaien. Vooral tijdens het openen van de wereldkaart zakt de fps opeens naar de 20.
Dit is overigens niet het enige probleem met de kaart, want ik heb zelden zo’n onoverzichtelijke kaart gezien in een spel. Met een rare kleur blauw en onduidelijke omgeving is het vaak lastig te zien waar je precies heen moet of kan. Het zou aan te raden zijn als het team hier nog wat optimaliseert.
Coridden slaagt erin om bekende elementen van actie-RPG’s te combineren met verfrissende nieuwe ideeën. Het shapeshifting-mechanisme, de co-op mode en het vrije progressiesysteem maken het een unieke ervaring die zich onderscheidt van andere titels in het genre. Het is jammer dat de quests zo enorm herhalend zijn waardoor dit een aardige smet is op de verder uitstekende gameplay. Als de ontwikkelaar nog een patch uitbrengt die de boel verder optimaliseert en de kaart een stuk duidelijker maakt dan is dit voor de fans van actie-RPG’s een titel die absoluut de moeite waard is om te spelen. Want of je nu solo speelt of samen met vrienden, Coridden neemt je mee op een mooi avontuur waarbij je enorm veel vrijheid krijgt om te spelen zoals jij wil.