Vandaag te dag vind je het gekste nieuws in de gameswereld, virtueel geweld is tegenwoordig veelal te vinden op het internet maar is ook in de realiteit helaas een veel voorkomende gebeurtenis. Waar gaat deze wereld naar toe zul je soms denken als je berichten leest zoals vandaag. Een Japans pubertje van 15 jaar, waarschijnlijk 3 koppen kleiner dan mij, heeft ‘vanwege het spel GTA III’ een moord op zijn geweten gezet. Omdat hij blijkbaar zo bezeten was van het spel volgens zijn vriendjes zou dit hem aansporen tot geweld. Het resultaat: 2 dode ouders, en een door een bom verwoest appartement. Het is toch gewoon te absurd dat iemand zoiets in zijn hoofd haalt, laat staan dat dit jeugdige type ook nog eens zijn ouders na het tragische voorval bewerkte met een mes.
Je kunt je hierbij dus af vragen, komt dit daadwerkelijk door de games? Komt het door de Aziatische stijl van leven? Is iedereen daar gewoon zo moordlustig en gefrustreerd of is het iets anders. Die laatste 2 conclusies laten we maar voor wat het is uiteraard, dat lijkt me niet echt een kwestie van cultuur. De mannen in hun stropdasjes weten de conclusie al snel te vinden, de kinderen raken beïnvloed door het spelen van gewelddadige games niet bestemd voor onze jonge lieve Oosterlingen. Games als GTA III, Vice City, San Andreas, Manhunt (voornamelijk games van Rockstar die dan ook veelal de dupe is van dit soort praktijken) zijn gewoon te gewelddadig. Het verbieden en het beboeten van de games en developers is dus het resultaat en de oplossing aldus deze zakenlui. Maar ligt het niet daadwerkelijk bij de ouders zelf? Hoe komt zo’n kind aan dat spul? Door vrienden!!! Inderdaad, maar ouders kunnen even goed hun kinderen wel eens bespeuren op wat ze nu achter dat pc’tje doen in dat donkere, van de buitenwereld afgesloten hokje in het huis. Verder is de oorzaak natuurlijk ook bij het kind zelf te vinden, raakt deze regelmatig gefrustreerd, heeft deze last van bepaalde ziekmakende bijverschijnselen en dergelijke. Allemaal kleine dingen die in het achterhoofd gehouden kunnen worden. Ik denk dat vooral wraak en frustratie een grote rol spelen bij het omleggen van bepaalde mensen, zo ook het voorbeeld van zo laatst. Een jongen besloot zijn vriend te vermoorden omdat deze een virtueel zwaard had verkocht terwijl hij deze wilde bemachtigen. Het vriendje werd zonder pardon afgeslagen en op brute wijze vermoord. Een duidelijk voorbeeld van pure frustratie en het niet kunnen omgaan met deze agressie. Een kwestie die bij de ouders neergelegd moet worden en niet bij de developers. Daarnaast hebben we ook nog de welbekende logo’s die aangeven dat spellen niet bedoeld zijn voor mensen onder een vooraf vastgestelde leeftijd. Wederom iets dat de ouders zelf in de gaten moeten houden.
Je kunt er wat mij betreft over in discussie gaan maar in mijn opinie is het toenemende geweld dat vaak (onterecht) afgeschoven wordt op de spelletjes die menigeen speelt gewoon de schuld van de speler zelf, als je weet dat je gefrustreerd wordt van zoiets, blijf er dan vanaf, en ook de ouders kunnen wel eens een oogje in het zeil houden. Als het vermoorden van iemand leidt tot een adrenaline verhogende reactie, dan ben je gewoon of ziek, of zwaar gefrustreerd, of hoor je gewoon thuis in een gesticht. Het simpel afschuiven van je eigen schuld op een game is dan een simpel excuus en een oplossing om het probleem juist te ontkomen, en niet om het geweld probleem op te lossen in de wereld.