Modder, zand en een hoop schade
Toen ik voor het eerst de Colin McRae serie speelde, was ik eigenlijks best verbaasd over het spel zelf. De gameplay, de graphics en het geluid van de motoren waren allemaal geweldig. De serie begon al heel wat jaren geleden en was vanaf deel 1 al een succes. Zoals elk vervolg op een game zijn er ook wel mindere delen, die kent de Colin McRae serie ook wel. Uiteraard luisteren ontwikkelaars wel, maar het is een kwestie van afwachten of ze de klachten ook echt gaan behandelen. Ditmaal lijkt er dan ook een hoop verandering in te komen. Na de game even lekker in actie te hebben gezien, ben ik meer dan tevreden dan over alleen modder, zand en een hoop schade. Mijn eerste impressie was dan ook meteen een positieve. De demo die onlangs verscheen op o.a. Xbox Live wordt dan ook door veel mensen gespeeld. De game zelf biedt een hoop nieuwe veranderingen, al zijn die veranderingen wel standaard. Een sportgame is immers elk jaar wel hetzelfde, minus misschien de extra verf voor de graphics, wat meer volume voor het geluid en wat meer sleutelwerk voor de besturing. Anders dan anders is de game niet, het is gewoon een Rally Sport spel van formaat die zijn mannetje weet te staan.
Ongelooflijke graphics, eindelijk aangepast
Als het om dit onderwerp gaat, dan is Colin McRae eindelijk aangepast zoals het aangepast diende te worden. Het spel ziet er ongelooflijk goed uit, en ik durf het qua setting dan ook een kruising tussen Forza Motorsport 2 en Gran Turismo 4 te noemen. Alleen is Colin McRae – Dirt een next-gen titel, maar wees gerust, het maakt zijn belofte meer dan waar. Alles om je heen ziet er gewoon goed uit. De wagens, de bomen, andere omgevingen en het publiek geven je een gevoel dat je de Rally Tour 2007 al hebt gewonnen. Natuurlijk kan dat nog niet, het Rally seizoen gaat nog wel even zijn gang. Verder geeft Colin McRae je een gevoel dat er eindelijk weer eens een echte Rally game is geboren. Het spelen van het spel is dan wel hetzelfde, maar de graphics zijn totaal anders dan ik had verwacht. Gelukkig zijn er nog wel meerdere dingen die anders zijn, maar er zijn ook dingen hetzelfde gebleven.
Schademodel geweldig, gameplay hetzelfde
Er zijn natuurlijk de nodige dingen die een game heel mooi en leuk kunnen maken om te ervaren. Zo heeft Colin McRae – Dirt een schademodel om u tegen te zeggen. Het ziet er geweldig uit in de demo, en waarschijnlijk zal het niet anders zijn in de uiteindelijke versie. Schademodellen kom je tegenwoordig niet zo verschrikkelijk veel meer tegen, en echt goede schademodellen hebben we al in tijden niet meer gehad; of laat staan zelfs nooit. Wanneer je in een ravijn beland met een bepaald spel, dan zou je voertuig helemaal uit elkaar moeten knallen, en dat is ook mogelijk in Colin McRae – Dirt, alleen zit daar weer een addertje onder het gras.
De gameplay is namelijk precies hetzelfde gebleven, zo heb ik althans ervaren uit een speelsessie met de demo. Of dat in de uiteindelijke versie ook anders zal zijn, dat blijft tot op heden voor mij nog onbekend. Waarschijnlijk zal het wel anders zijn dan normaal, maar dat is dan ook omdat je op meerdere parcours rijd, en niet een paar uit bijvoorbeeld de demo. Zo is er namelijk ook een bepaald respawn systeem. Dat systeem zorgt er namelijk voor dat je niet teveel buiten de baan moet raken, anders krijg je even geen beeld, en twee tellen later sta je alweer op de baan. Dit systeem is mij uitgelegd door een collega, en het is dan ook wel handig om even te laten weten. Het respawnen is op zich geen probleem, maar je kunt nog steeds niet echt fijn een flink ravijn induiken of jezelf te storten bovenop het langs de weg staande publiek. Het is namelijk ook zo dat dit allemaal te maken heeft met de sport zelf, om tijd te besparen. Zo verlies je natuurlijk een hoop tijd als je stil staat, en daarom wordt je weer op de baan gezet om vervolgens weer met dezelfde tussentijd verder te gaan, op het punt dat je eruit vloog. Dit is natuurlijk erg mooi, maar er zullen waarschijnlijk ook punten te behalen zijn als je bijvoorbeeld een clean lap rijd. Het rijden van een clean lap wordt je wel heel er moeilijk gemaakt, dat komt ook omdat het circuit dunner is omdat je niet te ver van de baan af mag raken. Al met al is dat niet eens zo erg, het hoort erbij. Maar omdat er ook beginnende Rallyrijders zijn, zou het natuurlijk wel leuk zijn geweest als er een optie inzat om dit allemaal uit te schakelen. In dit geval is het dus gewoon 1-0 voor de ervaren mensen binnen het Rally rijden.
Wat nu en straks op 15 juni 2007?
Er zijn een hoop dingen aangepast in Colin McRae – Dirt. De graphics, de besturing lichtjes, het geluid en vooraal het schademodel is een mooie verwelkoming. Ik ben dan ook blij met de eerste impressie die ik heb opgedaan. Colin McRae – Dirt is geen gewone standaard Rally game meer, het is anders en vernieuwend aangepakt en uitgewerkt. Je kunt je auto ook aanpassen, zoals in elke racegame in de loop der jaren. Aanpassen is natuurlijk wel nodig, zeker als je een beetje normaal over de baan wilt racen. Ik was altijd veel te voorzichtig, en dacht dan ook wel dat ik totaal geen toptijden neer kon zetten. Ik ging altijd voor een clean lap, en met die mentaliteit kom je er echt niet in dit wereldje. Gelukkig kan ik wel met een tevreden gevoel terugkijken. Nu maar hopen dat de uiteindelijke versie hetzelfde met me doet als de demo.