Na een reeks van Command & Conquer games, van Red Alert tot Tiberian Sun, kwam er dan eindelijk een nieuwe deel in de C&C reeks, genaamd; Command & Conquer: Generals.
Generals heeft een hele hoop vernieuwingen, zoals onder andere de nieuwe HAVOC engine, nieuwe legers en het nieuwe Generals systeem. Maar of dit allemaal goed genoeg is om de andere RTS topper Warcraft III te verslaan lees je in deze review van C&C Generals.
Het eerste wat opvalt aan Generals is dat het allemaal heel wat minder futuristisch is. Zo had je in Red Alert 2 nog Tesla Coils, grote spiraalachtige torens die dmv elektriciteit units killde en een ander leger had weer Laser Guns als verdediging.
Dit alles is vervangen door gebouwen en units die werkelijkheid kunnen worden in een niet zo verre toekomst, en er zitten zelfs al units in die al bestaan, zoals de Humvee van de USA.
Een geheel nieuwe motor
Naast de nieuwe units is er ook een nieuwe engine gebruikt, de zogehete HAVOC engine. Deze engine is in staat prachtige omgevingen en effecten te creëren. Zo is het water een lust voor het oog en zijn de ontploffingen en de rook echte eye-candy. Ook laat deze engine mannetjes in de lucht vliegen als ze bij een explosie staan en ook Jeeps worden zonder enige moeite de lucht in geschoten met een paar raketten. Dit wordt mogelijk maakt door de physics engine.Door de physics engine zie je ook Jeeps op en neer stuiteren over bulten heen waardoor het allemaal wat realistischer en mooier overkomt. Wanneer je inzoomt zie je pas echt de details van alle units en gebouwen en kun je gerust zeggen dat Generals de mooiste RTS is van dit moment. Nog een sterk punt van de HAVOC engine is dat je geen high-end pc hoeft te hebben om al dit moois mee te maken. Met een Pentium 4 2ghz, 512MB DDR en een Geforce 4 Ti 4400 128mb loopt het spel erg soepel op 1024×768 en de details op High.
Nu ga ik dieper in op de gameplay. EA Pacific heeft ondanks de nieuwe units en setting toch de typische C&C sfeer weten te behouden wat veel fans zullen waarderen. Generals bied 3 verschillende legers aan, de USA, de GLA en China. Elk leger heeft elk unieke gebouwen en units. Zo heeft China stealth units. Die units kunnen ongezien units voorbij glippen en dan uit het niets aanvallen.Bij China gaat het meer om kwantiteit dan om kwaliteit dus zijn de soldaten extreem goedkoop zodat je binnen de kortste keren een gigantisch leger hebt. China heeft ook hackers die gebouwen kunnen overnemen of op het internet kunnen hacken om geld binnen te halen, erg handig om zo aan veel geld te komen. Een leuke toevoeging aan de hackers is dat ze met hun computer ook vijandelijke tanks en jeeps tijdelijk kunnen uitschakelen.
De USA gaat meer de technologische kant op. Zo kun je bij de tanks en jeeps de zogenaamde Sentry Drones maken. Dat zijn vliegende robotjes die zowel kunnen schieten met een machine geweer als de tank of jeep waar ze bij horen repareren. Erg handig maar ook erg slap. Verder heeft de USA ook een erg sterke luchtmacht. Door al deze technologie zijn alle units erg duur maar wel sterk. Bij de GLA zie je de meest ongebruikelijke units. Zo hebben ze zelfmoordcommando’s, wat erg grappig is om te zien als zo’n unit met z’n handen in de lucht naar een ander unit rent en zichzelf opblaast. Ook heeft de GLA ondergrondse tunnels, zodat je al je units ondergronds kunt vervoeren. Maar dit kan alleen via de zogehete “Tunnel Networks”. Dan kan je ze in de ene tunnel stoppen en kan je ze in een andere eruit laten gaan.
Erg makkelijk om snel units aan te voeren. Ook missen bij alle 3 de legers de super wapens niet. China heeft een atoom bom, de USA heeft een gigantische laser en de GLA heeft een platform vol met SCUD raketten die eerst ontploffen en daarna ook nog een giftig gas achterlaat.
Nu komen we bij de campaigns aan van Generals. In tegenstelling tot de vorige C&C games gaat het nu niet om hetzelfde verhaal die je meemaakt uit 3 verschillende oogpunten, maar nu zijn er 3 verschillende verhalen die duidelijk worden als je alle 3 de campaigns hebt uitgespeeld.
De doelstellingen in de missies variëren van het bevrijden van troepen tot het uitmoorden van een heel vijandig kamp. Elk leger heeft ongeveer 7 of 8 missies in de campaign. Dat klinkt als heel weinig maar dat valt wel mee, en mocht je alle 3 de campaigns uitgespeeld hebben kun je altijd nog Skirmish gaan doen of de multiplayer opzoeken.
Online goed te kanen!
Dan kom ik gelijk bij het volgende punt van Generals, de multiplayer. Dit gaat eigenlijk net zoals de Skirmish. Je kiest je eigen leger met kleur, degene die de game host kiest de map waarop gespeeld wordt en kan bij de menselijke vijanden ook nog computergestuurde vijanden toevoegen als je te weinig mensen hebt om een leuke pot mee te spelen. Het leukst is natuurlijk om tegen allemaal menselijke tegenstanders te spelen omdat die niet zo voorspelbaar zijn. Want na een paar Skirmish potjes tegen computergestuurde legers heb je wel door wat de legers doen. Naast het internet kun je uiteraard ook via de LAN potjes spelen, waar ik zelf het meeste plezier in heb, want je ping is perfect en wat is nou leuker om je eigen vrienden in te maken en ze daarna 2 seconde later recht in het gezicht uit te lachen.
C&C geluiden ownen!
Ook op het gebied van geluid zit het ook prima, de ontploffingen klinken goed, en de muziek is gewoon prachtig en stoer.
Bij de GLA heb je de typische Arabische muziekjes en China de echte Chinese deuntjes. De mooiste muziek vind ik van de USA, stoer maar tegelijkertijd erg mooi.
C&C Generals is een game geworden die je voorlopig dé RTS van dit moment mag noemen. Grafisch is het prachtig, de 3 legers zijn prima uitgebalanceerd en het is een game die je steeds opnieuw kan doen door de geweldige multiplayer. Een must-have voor elke RTS fan!