Toen ik te horen kreeg dat er een nieuwe Burnout aan zou komen was ik eerlijk gezegd wel een beetje verbaasd. Ik had hem niet in de releaselijsten gezien en ook nergens had ik er iets van gehoord. Wat bleek? Het was eigenlijk geen nieuwe Burnout, Criterion heeft gewoon een luxe versie van het voorgaande spel, Burnout Paradise, uitgegeven.
Burnout Paradise is ongeveer een jaar geleden uitgekomen. Hierin is de Burnout franchise flink onder de schop genomen, het speelt zich nu namelijk af in een Free-roaming wereld. Meteen wanneer ik het spel opstartte schalde de titelsong van de game, Paradise City van Guns ’n Roses door mijn speakers. Ook kreeg ik te horen dat ik kan gaan en staan waar ik wil, en doen en laten wat ik wil, en dat werd mij niet voor niets verteld.
Paradise City
De game speelt zich af in Paradise City. Jij, de speler, bent nieuw in deze geweldige stad en krijgt via de radio te horen dat dit dé plaats is om te zijn als je flink lol wilt trappen. Na deze korte introductie en een snelle blik op de kaart word je mee naar de junkyard gesleurd om je eerste bolide te bewonderen. Verder krijg je je Paradise City rijbewijs toegereikt, geheel zonder rompslomp of rijlessen. Je begint als rookie, en door missies in de stad te voltooien kun je je rijbewijs upgraden. Dit is overigens ook het gehele doel van het spel: je rijbewijs upgraden door in willekeurige volgorde races te doen. Dit klinkt misschien een beetje wankel om je hele spel rond te baseren, maar het werkt eigenlijk best goed…
Zo is er een gigantische hoeveelheid dingen te doen in Paradise City. Op ieder kruispunt is wel een event om te voltooien, en zelfs iedere straat heeft zijn eigen timetrial. Bij dit laatstgenoemde rijd je simpelweg de straat op en een timer begint te lopen. Wanneer je het eind van de straat bereikt is die timer weer voorbij. Dit klinkt heel simpel, maar werkt uitstekend. De events op ieder kruispunt in de stad verschillen nogal van doel. Zo zijn er de Road Rages uit de voorgaande delen, waarin het je doel is om de wagens van andere racers aan gort te beuken, en heb je Marked Man. Hierin is het jouw taak om zo snel mogelijk van A naar B te rijden, terwijl een stel opgefokte alcoholisten je van de weg proberen te beuken.
Nieuw is de Showtime modus. Hierin moet je jezelf laten crashen en daarna zoveel mogelijk schade berokkenen aan alle andere objecten in de buurt. Dit kan je nogal even door laten gaan door steeds even kort op de boost knop de drukken en zo weer een eind verder geslingerd te worden. Dit is wel erg leuk om te doen, maar het heeft wel erg veel met geluk te maken en is dan ook na een paar keer wel snel wat saai.
Geen restartknop
Met de free-roam opzet van de game heeft Criterion dus duidelijk tot doel je het gevoel te geven dat je zelf beslist wat je kunt doen. Wanneer je dus een race hebt zie je alleen de start en finish, en is het dus jouw taak om de route van start naar finish te bepalen. Het was echter wel jammer, dat door het ontbreken van enig navigatiesysteem je wel iedere keer heen en weer zappen moest tussen de map en de race zelf. Dit haalde mij soms behoorlijk uit de race, en het was dan ook makkelijker geweest om daar een soort van GPS functie als in GTA te gebruiken, waarin je zelf op de map aanvinkt waar je heen wilt, en de computer je route uitstippelt.
Deze vrije opzet van de races heeft ook tot gevolg dat er geen restart knop is tijdens het racen. Als je eenmaal begonnen bent dien je hem ook af te maken, en als iets dan niet gelukt is moet je helemaal terug rijden naar het begin. Dit voelde bij mij in het begin nogal vervelend, maar al snel ontdekte ik dat dit niet de manier van spelen was die de ontwikkelaar voor ogen had. Als iets niet lukt, ga je gewoon verder naar het volgende event. Omdat de hele stad zo tjokvol zit met dingen om te doen hoef je nooit ver te rijden, en begin je dus gewoon een andere race. Wat overigens ook een verandering is, is dat de medailles uit de voorgaande games weg zijn, en je dus eerste moet worden om je challenge te halen.
Stuntmode
Wat ook nieuw is in Paradise is de Stunt mode. Overal in de stad zul je kleine of grote ramps tegenkomen. Mensen hebben opvallend vaak hun aanvanger met de klep omlaag achter gelaten en het is jouw taak om daar met je racemonster overheen te raggen en een flink lange sprong met eventueel een mooie barrel roll erin te maken. In stunt mode moet je dus ook door sjiek te driften en mooie sprongen te maken punten behalen en zo de van tevoren vastgestelde puntenlimiet bereiken.
Dit brengt mij ook meteen op de wagens. De merkloze auto’s zijn opgedeeld in 3 categorieën, Stunt, Agression en Speed. Zo zijn, zoals misschien al duidelijk was, de speed wagens heel snel, als je een agression bak hebt kun je goed beuken en stunt wagens vliegen goed door de lucht. In totaal zijn er vijfenzeventig auto’s om vrij te spelen. Bij de Ultimate box komt overigens ook de Biker Update die je naast die vijfenzeventig auto’s ook nog eens 4 motoren geeft. Voor de mensen die het trouwens ooit is opgevallen, de auto’s in Burnout hebben geen bestuurder. Dit is vanwege de PEGI rating, want als je zou zien hoe bestuurders hun nek breken, dan zou het natuurlijk een 12/16+ rating krijgen. Nu hebben de motoren wel bestuurders, maar het probleem daarbij is dat die bestuurders opeens zijn verdwenen tijdens een crash met je motor. Dit is best jammer, aangezien het daardoor een stuk minder spectaculair is.
Party Pack & Cagney Update
Criterion verdient overigens een grote pluim voor hoe de online ondersteuning in de game is geïmplementeerd. Wanneer je zin hebt om even online te spelen druk je simpelweg op het D-pad en je wereld wordt online gezet. Hierdoor kom je in de Freeburn modus terecht, waarin je met een stel andere mensen in een stad wordt gezet. Hiermee kun je dan vervolgens gezellig rondrijden, of ze uitdagen voor een challenge. Wat de Ultimate Box dan ook nog mooi bied is de Cagney Update. Deze update voegt een groot deel van de singleplayer gamemodes die in het origineel niet online te spelen waren, toe als online gamemode. Hieronder vallen onder andere Road Rage en Marked Man, en hoe leuk is het dan ook niet om een van je vrienden van de weg af te beuken terwijl hij een timetrial aan het rijden is? Ook nieuw is de Party Pack. Hierin kun je met een vriend die naast je op de bank zit om de beurt een aantal challenges doen en kijken wie hierin de beste is.
Grafisch voelt de game echter wel een beetje achterhaald, maar het schademodel daarentegen blijft geweldig. Zo kun je op bepaalde momenten alleen rondrijden met een stuk schroot, en zijn de takedowns prachtig in beeld gebracht. Zo zie je hierin op prachtige wijze hoe ieder stukje van je tegenstanders auto verbrijzelt. Op het gebied van geluid is de game nog steeds top. Het voelt nou echt geweldig als je op topsnelheid door een tunnel heen raast en je dat holle gebrom hoort.
De Ultimate box lijkt eigenlijk de game te zijn die de originele Burnout Paradise moest zijn. De game heeft de Burnout serie succesvol overgezet naar een free-roaming franchise en de inbegrepen updates verlengen je speelplezier behoorlijk. De online ondersteuning is geweldig en Criterion blijft voorlopig ook nog updates uitbrengen. Als je een goede racer zoekt, en Burnout Paradise gemist hebt, is dit echt iets voor jou!