Batman: Arkham Knight

thumbnail

Inmiddels al een rijke geschiedenis

Toen de eerste Batman game verscheen op de vorige generatie consoles en PC werd een ware topper geboren. Inmiddels vele jaren verder zijn we ook diverse Batman games verder gekomen. Inmiddels is er Batman: Arkham Knight, het slot van de Arkham trilogie van Rocksteady Games. Het nieuwe is er in de afgelopen jaren wel zo’n beetje afgesleten. Maar met Bartman: Arkham Knight hoopt de ontwikkelaar en uitgever Warner Bros. een waardig slot.

Batman: Arkham Knight is gebaseerd op de welbekende DC Comics Batman licentie en brengt onder andere een uniek design van de Batmobiel. Dit is ook direct één van de kernen van de gameplay van het spel. In dit finalestuk staat Batman oog in oog met de ultieme bedreiging voor de stad die hij heeft gezworen te beschermen, als Scarecrow terugkeert en de superschurken van Gotham de handen in elkaar schuiven breekt de hel los. Met de Batmobiel hebben we het ook direct over een vrij prominent gameplay element. Dit voertuig dat kan functioneren als zowel racebolide als een tank zal ook diverse malen nodig zijn in de game. Ongeveer 25% van de game bestaat dan ook uit het gebruik van de bolide, zij het als knalgereedschap, zij het op afstand middels je afstandsbediening, of zij het om een minder stabiele muur uit te trekken. In principe hadden we al eerder kennis gemaakt met deze gameplay op de GamesCom en toen viel al op dat dit een leuke variatie brengt op de toch al zeer gevarieerde gameplay van de Batman games. Leuk is ook dat alles upgradeable is. Of het nu gaat om de armor van je vehicle, om de herlaadsnelheid van je wapen of de race-eigenschappen, veel van wat je kunt bedenken valt wel te verbeteren.

Bomvol variatie

Maar het draait natuurlijk grotendeels om de gameplay van de game zelf, en die is beter dan ooit tevoren. Veel van de gameplay en gadgets die je kunt gebruiken kennen we natuurlijk al, waaronder de batarangs, Batclaw, Line launcher en de explosive gel. Leukere toevoegingen zijn echter de Freeze Blast en bijvoorbeeld de disruptor. Wat is er nu leuker dan tegenstanders hun vuurkracht ontnemen en vervolgens iedereen stuk voor stuk in elkaar rammen? Dat vechten is ook weer iets verbeterd. De knoppencombo’s zijn weer als vanouds maar het gaat vooral om de finish-off’s die er nog spectaculairder uit zien en de mogelijkheid om in dual fights te wisselen van karakter om zo samen een tegenstander af te maken. Wat vooral zo geweldig is aan Batman is de variatie die je overal in terug ziet komen; in de gevechten, in de omgevingen, in het verhaal, in de karakters, in het onderzoeken. Alles is en blijft gewoon vermakelijk en steeds zie je weer unieke nieuwe manieren en mogelijkheden om je doel te bereiken, en dat is geweldig uitgewerkt. Kruip onder de vloer door om tegenstanders zo te verrassen, gebruik je batmobiel op afstand om zo tegenstanders te verrassen en vindt steeds weer andere manieren om zo je tegenstanders te slim af te zijn. Over elke missie is wel weer diep nagedacht. Datzelfde geldt al helemaal voor de Riddler-missies, waar er overigens heel wat van zijn. De Riddler-missies zijn echt een toegevoegde waarde en zijn vaak zelfs verslavend te noemen door de geweldige puzzel-elementen die zeer doordacht zijn. Wat ook zo mooi is, is dat je in de game volledig vrij bent in de keuzes die je maakt. Ga je voor de main story (die overigens niet zo heel lang is, maar voldoende uren in beslag neemt), ga je toch voor side-missies? Of ga je op onderzoek uit? Of ga je toch de Riddler-missies spelen? Mede door die vrijheid die je krijgt als speler zul je zien dat je eigenlijk nooit verveeld raakt in de donkere wereld van Arkham.

En dan heb ik het nog niet gehad over de lichte RPG-elementen in de game. Je zult merken dat de upgrade mogelijkheden lekker overzichtelijk zijn gemaakt. Geen poespas, wanneer je voldoende XP verzamelt, kun je je batmobiel, gadgets, batsuit of je combat skills verder gaan verbeteren en de verzamelde level-punten daaraan uitbesteden. Dit werkt lekker makkelijk en overzichtelijk, net als eigenlijk de gehele menu-structuur van de game. Het lastigste aan de game vond ik eigenlijk vanaf game één in de franchise al de controls. Deze zijn en blijven altijd weer even wennen, vooral door het gebruik van de D-pad. Echter is hier weinig aan veranderd, al zul je na een half uurtje spelen ook hieraan alweer snel gewend raken. Gotham ziet er weer donker uit als voorheen, maar toch gebeurt er weer van alles in de stad. Je komt hier en daar genoeg tanks tegen die je het leven zuur proberen te maken en ook komen zo hier en daar mini-missies naar voren waarbij je achtervolgingen kunt gaan doen om een vijand vervolgens uit te schakelen. Verder heb je natuurlijk ook nog de onderzoeken, en zelfs die zijn gevarieerd. De ene keer ben je een lichaam van top tot teen forensisch aan het onderzoeken en vervolgens ga je een volledige video constructie samenstellen van een ongeluk dat is gebeurd. Alles is zo verfijnd en uniek, dat de game geweldig gevarieerd blijft, en toch logisch om te voltooien. Men maakt het de speler dan ook niet onnodig moeilijk met allerlei complexe aanpakken die de speler moet volgen; Alles spreekt in principe voor zich en je blijft de rode lijn volgen, zonder dat het lineair wordt.

Cinematics die zo in de bioscoop afgedraaid kunnen worden

Je zou zeggen, Batman is weer helemaal terug, en dat is ook zo. Maar nu de game ook op de nieuwe consoles beschikbaar is, valt te zien dat men ook grafisch een flinke stap heeft gezet. Ingame valt het allemaal nog wel mee qua grafische verbeteringen, maar vooral de cut-scenes zijn fenomenaal in elkaar gezet. Je voelt bijna dat Joker, Penguin en Scarecrow rechtstreeks uit de films zijn gekomen, al hebben ze een persoonlijk tintje waardoor ze echt uniek zijn en lijken in de game. Maar ook ingame ziet het spel er gewoon zeer gelikt uit. Er is dan ook weinig op te merken op de game, al zie je hier en daar nog wel een karteltje en blurry objects die wat scherper hadden kunnen zijn. Qua audio valt op dat zelfs de lip-sync van de karakters tot in detail is uitgewerkt, wat ook ervoor zorgt dat de filmpjes zeer levendig worden. De soundtracks en de geluidseffecten passen precies bij de donkere sferen van Gotham. Audiovisueel valt er dan ook weinig op te merken op de game en mag vooral qua cinematics Batman: Arkham Knight een voorbeeld genoemd worden van hoe het wel moet in een verhalende game.

Want die verhalende games zijn er maar weinig tegenwoordig. Veelal stelt het weinig voor, kloppen de cinematics niet, is het verhaal verwarrend door de open spelwereld of zijn de conversaties ontzettend saai, maar dat is in Batman: Arkham Knight niet het geval. Alles in de game klopt, van de framerate tot de Batmobiel, van de Riddler-puzzels tot de detective mode en van de tussenfilmpjes tot de combat gameplay. Batman: Arkham Knight doet wat dat betreft dus weinig verkeerd en zal je zeker niet doen teleurstellen, op geen enkel front eigenlijk. De main story line is misschien niet de langste in de geschiedenis van Batman, maar mag ook zeker niet gezien worden als ‘te kort’, vooral niet door de ontzettende hoeveelheid aan nevenactiviteiten die je zult tegenkomen. Arkham Knight is daarmee een slot waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten en is een meer dan waardige afsluiter van de Arkham-serie.


  • Jeroen Janssen / Actie / 28-06-2015 / Warner Bros. / Rocksteady Studios
    Graphics: 9.5 Audio: 9.0 Gameplay: 9.0 Controls: 7.5 Replay: 9.0
    9.3
    + In alle opzichten zeer gevarieerd
    + Riddler-puzzels
    + Geweldige tussenfilmpjes
    - Controls zijn en blijven altijd even wennen
    -
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx