Area 51

thumbnail

Het verhaal en de omgeving laten je al trillen

De meeste gamers onder ons zullen wel eens gehoord hebben van Area 51, deze bestaat namelijk niet alleen in de virtuele gamerswereld maar ook in de realiteit. In Amerika is namelijk een secret base, hier worden onder andere geheime wapens ontwikkeld en geproduceerd en wordt onderzoek gedaan naar ‘de mens’. Niet alles gaat goed in het gebied, er explodeert een ondergronds laboratorium.
Ethan Cole, jij dus, mag gaan bekijken hoe dit tot stand is gekomen en wat de reden van de explosie wel niet heeft mogen zijn.
Tijdens je langdurige zoektocht kom je tot de conclusie dat er het een en ander mis is. Mensen zijn veranderd in verschrikkelijke beesten, mutants (Creatures? That was an alien leutenant!) of wat het ook allemaal mogen zijn door een virus. Je wordt zelfs zelf een van hen en veranderd in een mutant. De ‘One of them’ missie laat zien hoe het gezichtsveld eruit ziet van zo’n dergelijk monster.
In ieder geval is het één grote chaos waar je in terecht komt, gelukkig schieten teamleden je veelal te hulp en zul je met een compact arsenaal aan wapens moeten proberen te overleven. De wapens bestaan onder andere uit de M11 pistol, XM-32 Rifle, SR-125 rifle, M-170 Shotgun en granaten die geactiveerd en gegooid kunnen worden door het simpelweg indrukken van de knop ‘G’. Ideaal is dit in ieder geval zeker, dit scheelt heel wat onnodig scrollwerk tijdens de vele drukte die je geregeld tegen zult komen.

Het spel doet een beetje denken aan games als Half-Life en The Thing die alweer een hele tijd achter ons liggen. In deze games kom je ook heel wat tegensputterend volk tegen dat het je de weg moeilijk maakt. De vergelijking met Half-Life neem ik vanwege het vele loop- en klimwerk dat je moet doen. Daarnaast is er ook overal weer een nieuwe doorgang te vinden, waan jezelf op een blokkentoren, kruip door krappe roosters en klim over buizenstelsels om zo tot de plaats van bestemming te komen.

De vergelijking met The Thing maak ik door de soms schrikbarende/creepy sfeer en het soort van assimileren van virussen dat plaats vind. Met dit laatste bedoel ik het virus dat zich constant maar weer door verspreid, mensen worden vermorzeld, deels opgepeuzeld en wandelen even later rond als een van je tegenstanders.
In de game wordt je onder andere geconfronteerd met de nodige schrikmomenten, je mag ze dan wel verwachten achter bepaalde deuren, toch is het altijd weer enorm schrikken wanneer een mormel op je af komt springen als een hongerige bezetenen.

Zoals gezegd overkomt je het een en ander, je begint in de ‘hot zone’ waar je de opdracht krijgt simpelweg een indringer dood te schieten. Daarna begint al snel het echte werk en kom je in korte avonturen terecht waarin jij zult moeten doorzetten.
Er zwerft echter een speciaal beest rond dat zichzelf boven de rest uithevelt, deze vermoordt jou en je gehele platoon dan ook op een bepaald moment. Vanaf dat moment wordt je wakker als een van je tegenstanders en zie je een wazig, fel belicht beeld waarin je loopt, je ziel is echter nog deels bewaard gebleven. Je zult met je vuisten (je krijgt al snel weer wapens) te werk moeten gaan en zult zelfs de aliens én het Delta team tegen je gaan krijgen.
Gelukkig is er een antivirus geneesmiddel en kun je door hulp later weer verder gaan met het voltooien van je missie. Zo bestaan er veel missies waarin je alleen opereert, daarnaast zul je ook afhankelijk zijn van je squad die gedurende de game steeds weer verandert door de vele sterfgevallen die er zijn op het terrein.

Een AI van weinig waarde

Wat biedt dit spel verder naast een hopelijk duidelijk uitgelegde storyline? Wat betreft AI is dit helaas vrij weinig, deze is gewoon uitermate simpel geprogrammeerd zo lijkt het. Beesten schieten maar wat losse flodders (ja, zij hebben ook wapens!) en ook je eigen team blijft simpelweg doodleuk staan tijdens hevige gevechten van dichtbij.
Pull back tactieken of het flanken van tegenstanders is er dan ook vrijwel niet bij als je ook maar een beetje van tactiek kan spreken in de gehele game, dit is totaal niet van toepassing. De intelligentie van de beesten is trouwens ook van naatje pet.
Als een stel hondsdolle wezens komen ze half struikelend op je af, eenmaal het geduld op gebracht te hebben om ze je te laten vermoorden duurt het nog enige tijd voor ze eens met hun tentakels om zich heen slaan. Toppunt zijn toch wel de kleine spinnetjes die extra terug naar achteren lopen om een aanloop te nemen om zo op je te kunnen springen. Naast dit alles zijn ook de gebeurtenissen vaak gewoon scripted, als je een deur opent en dan 10 seconden stil blijft staan waarna je een stap naar voren loopt begint ineens een actievolle scène te lopen waarin je je begeeft.

Grafisch viel me op dat de engine enige vrij veel teweeg kon brengen. Het ziet er dan ook allemaal erg strak uit en is tot in de puntjes goed verzorgd. Veel opvallende kenmerken vallen er helaas niet te vinden al is de health indicator linksonder in het scherm wel aardig in beeld gebracht. Ook sniper en rifle lenzen laten uitgezoomd zien waar je op schiet.
Daarnaast is het schokkende beeld bij een hit van je tegenstander ook aardig gecreëerd, verder zijn de soms high quality maar soms ook low quality ingame movies erg indrukwekkend gemaakt, deze zorgen vaak net voor dat extra beetje spanning dat de game eigenlijk al genoeg bezit. Ook opvallend zijn de vrij hoge systeemvereisten. Het spel zal dan ook zeker niet speelbaar zijn op pc’s die de 2 ghz processorfrequentie niet bereiken. Verder is wat grafische power ook zeer aan te raden alvorens het spel aan te schaffen.

Ik mis iets!!!

Qua geluid is het allemaal niet echt indrukwekkend, ingame voices zijn van een vrij realistische kwaliteit al mis ik nog het omgevingsgeluid dat ik juist wel had willen hebben, een creepy soundtrack was trouwens ook wel mooi geweest. De geluidseffecten en de surrounding had een veel betere sfeer kunnen hebben, een indringende bass bijvoorbeeld tijdens de game met wat versnellingen tussendoor zouden de game nog spannender maken.

Na de storyline uitgebreid te hebben besproken en de grafische eigenschappen wat meer benadert te hebben kun je concluderen dat Area 51 zeker een indrukwekkend verhaal bevat. Grafisch is het verder ook dik in orde en over de gameplay ben ik eensgezind positief.
Omdat naast de singleplayer campaign ook online gespeeld kan worden (hiervoor is echter wel een acount vereist) is dit een game met een hoog value. Ik raad de aanbidders van het verhaal en de eigenaars van een dikke high-end pc dan ook zeker aan deze game direct in huis te halen, hij zal je goed bevallen! Alleen jammer van de wat tegenvallende AI…


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Shooter | Release: geen datum | Uitgever: Midway | Ontwikkelaar: Midway
Graphics: 8.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.0
7.3

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x