De schattigste revolutie is hier en heeft de naam Anarcute meegekregen. De Franse indie ontwikkelaar Anarteam bestaande uit een paar studenten komen met hun eerste game. De game is het beste te beschrijven als een mengelmoes tussen Pikmin, The Wonderful 101 en Rampage en het resultaat is erg…schattig. Vrolijke muziek en een waterval aan felle kleuren vullen het scherm, een menigte demonstranten bestaande uit de meest uiteenlopende dieren, willen het opnemen tegen de “Brainwash” politie en het is aan jou de taak de revolutie de leiden. Zeg nee tegen hersenspoelen!
Samen sterk
De game is opgedeeld in vier verschillende steden, namelijk Tokio, Parijs, Miami en Reykjavik. Wanneer je een stad selecteert, heb je de mogelijkheid om een level te kiezen. Het is een lineair pad waar de speler soms de keuze kan maken in een t-splitsing. Deze keuze is totaal niet belangrijk, want je zult al snel alle levels willen uitspelen. Na een level te hebben uitgespeeld, speelt dit het volgende level vrij en kun je meteen verder met de revolutie. Dit alles wordt via een heel fraai vormgegeven manier gepresenteerd aan de speler en met de pakkende soundtrack ging ik met vol vertrouwen aan de slag en ik werd gelukkig niet teleurgesteld.
In het eerste level begin je met een klein groepje demonstranten en het aantal demonstranten wordt duidelijk aangegeven in een teller aan de linkerkant. Je bestuurt de groep in zijn geheel en je hebt de mogelijkheid om de verschillende vijanden in elkaar te slaan, objecten op te pakken en naar ze toe te werpen of explosieve objecten, zoals auto’s en brandstof tankers, op te pakken en als enorme handgranaten te gebruiken. Het doel in elk level is om zo snel en efficiënt mogelijk de brainwash politie antennes en gebouwen uit te schakelen zonder een enkele demonstrant te verliezen. Op het eerste gezicht lijkt het verliezen van een enkele demonstrant geen invloed te hebben, maar de grootte van de groep bepaalt of je toegang hebt tot een paar speciale aanvallen. Denk aan het omverwerpen van gebouwen, een grote explosie of ongelimiteerd aantal objecten om rond te gooien. De snelheid, aantal verzamelde demonstranten en om zeep geholpen vijanden bepalen uiteindelijk de score en met name in de latere levels is het erg pittig om alles met een gouden “S” te voltooien.
De 4 verschillende werelden zien er allemaal erg verschillend uit en het introduceert ook langzaam nieuwe gameplay elementen. De eerste levels zijn simpel waar de speler zich simpelweg door een groep vijanden moet vechten. Maar de levels die hierop volgen vragen om het uitschakelen van diverse vijanden zoals helikopters, lasers, raketwerpers en het opblazen van bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Er is zelfs een level waar je met een enkele demonstrant door een geheel level heen moet sluipen en je niet gespot kunt worden door de vijanden. De diversiteit wordt hier netjes afgewisseld en je hebt nooit het gevoel van teveel herhaling.
Muntjes verzamelen
De speler wordt beloond na het succesvol voltooien van een level met een muntje en deze muntjes kunnen uitgegeven worden bij de frisdrankautomaat. Elk blikje geeft je de mogelijkheid om de verschillende speciale aanvallen aan te passen of te veranderen. Heb je alles hier verzameld dan is het ook mogelijk om meer verschillende dieren te verzamelen in elk level. Hiermee kun je jouw groep demonstranten naar eigen smaak invullen met verschillende dieren. De meest uitdagende elementen om vrij te spelen zijn niet de muntjes, dieren of blikjes, het zijn de extra outfits voor je demonstranten. Deze worden alleen maar vrijgespeeld wanneer de speler in een wereld alle levels met een “S” score heeft uitgespeeld. En wil je dit voor elkaar krijgen dan kun je de speelduur van de game verdubbelen. De vier werelden zijn uit te spelen in ongeveer 5 tot 6 uur en dit is voor een goedkopere titel zoals dit erg netjes.
Anarcute is een erg net afgewerkt product en dit komt als een verrassing van een ontwikkelaar waar we nog nooit van gehoord hebben. De vormgeving is erg fraai, de soundtrack is één van de betere die ik in tijden heb gehoord en technisch is er weinig aan op te merken. Het enige kritiek punt is dat je na de 6 uur het wel hebt gezien, maar niet elke game hoeft honderden uren aan speelplezier af te leveren. Kortom een echte aanrader!