Alpha Protocol

thumbnail

Spionagefilms zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt de James Bond films met meneer Bond als een eerste klas charmeur, of je hebt de Bourne films, met Jason Bourne die altijd professioneel en rustig blijft en dan is er nog 24 met Jack Bauer die een tikje agressief is zo nu en dan. Alpha Protocol heeft ook zo’n typische spionage stijlen deze zal de drie JB’s verenigen in een alomvattend geheel.

Keuzes

Begrijp me nu niet verkeerd, je zult James Bond en Jason Bourne nu niet in een spel samen zien, maar de hoofdpersoon uit Alpha Protocol, Michael Thorton, zal zich vormen naar wat jij ziet als de beste spion. Alpha Protocol is namelijk een zeer verhaal-gedreven game, met daarin ook de nodige keuzemogelijkheden tijdens je conversaties. Die conversaties doen nogal denken aan die van Mass Effect. Tijdens het praten zul je meerdere mogelijkheden krijgen wat betreft je reactie en deze zullen gevolgen hebben op hoe het verhaal verloopt en hoe de desbetreffende persoon tegen je aan kijkt. Het verschil met Mass Effect zit hem echter in het feit dat hoe je reageert op een timer staat. Je hebt dus een bepaalde tijd om te reageren.

Dat reageren kun je doen op drie verschillende methoden: charmant en overhalend, professioneel of agressief. Je raadt het al, zoals James Bond, Jason Bourne of Jack Bauer. Ook is er soms een vierde optie mogelijk, die je via een bepaalde actie het gesprek vroegtijdig laat beëindigen. Zo was in een trailer te zien hoe Michael Torton een gesprek had in een bar, niet kreeg te horen kreeg wat hij wilde en daarom vervolgens het hoofd van de man tegen de bar aan begon te rammen.

Wat betreft het verhaal zelf is er nog niet zoveel bekend over Alpha Protocol. Jij speelt bovengenoemde Michael Thorton die door zijn agency verraden is en al zijn contacten kwijt is geraakt. Hij gaat buiten de wet om opereren en wordt lid van het zogenaamde Alpha Protocol. Al snel blijkt dat er een globale conspiracy aan de gang is en jij mag dan weer de dag komen redden.

Nog meer keuzes

We hebben het hier echter over meer dan een interactieve film. Alpha Protocol is immers een spionage RPG, en dat brengt wat meer met zich mee. Ten eerste is er het aanpassen van je character, een typisch RPG kenmerk en in Alpha Protocol kun je ook weer helemaal los gaan. Zo kun je kiezen uit een aantal verschillende skill-trees om te volgen. Denk hierbij aan stealth actie of juist Rambo-stijl alles kapot schieten, maar ook dingen als Martial Arts. Ook kun je je wapens tot in den treuren tweaken. Zo kun je ze bijvoorbeeld voorzien van een silencer, scope en extra groot magazijn. Daarnaast kun je ook nog je character zelf tot in zekere mate aanpassen, zoals een mooie Taliban-baard laten staan of een ander pakje aan te trekken. Al deze opties zorgen ervoor dat je de game kan spelen zoals jij dat wilt, dus als je als Jackie Chan alle missies wil doorlopen, dan kan dat ook.

De gameplay zelf is nogal gefocust op actie, wat zal staan of breken afhankelijk vanaf hoe Obsidian het uitvoert. Je zult iedere missie, zoals eerder gezegd, op verschillende manieren aan kunnen pakken en door middel van je skills zal dat ook voor verschillende spelervaringen gaan zorgen. Zul je bijvoorbeeld ervoor kiezen om je stealth skills zeer uit te breiden, dan zul je al snel lichtere armor gaan dragen, maar ook minder snel gezien worden door je vijanden. Ook zul je er mogelijk voor kiezen om niet dodelijke wapens te gebruiken, iets wat sowieso een belangrijke keuze zal zijn als je bijvoorbeeld een gebouw van de CSI gaat binnenvallen. Ga je echter als ware Rambo door het leven, dan zul je een stuk beter zijn in het terugkoppen van de naar jouw toe geslingerde kogels, maar val je ook een stuk meer op. Een van de skills die hierbij opviel was de mogelijkheid om tijdelijk op een vijand te locken, waarna bijna al je kogels hun doelwit raakten. Koos je voor een meer fysieke speelstijl, dan kun je skills krijgen die je tijdelijk meer schade lieten uitdelen met je klappen en sneller aanvallen lieten ontwijken. Er is voor ieder wat wils.

Safehouses

Een laatste belangrijk punt van Alpha Protocol dat ik even wil aanhalen zijn de safehouses. Tussen je missies door zul je veel verschillende safehouses bezoeken, bijvoorbeeld in Rome, Moskou of Taipei. Hierin kun je je uitrusting aanpassen, maar ook met wapenhandelaren onderhandelen of relaties met bekenden opbouwen (of afbreken). De safehouses zullen je stop zijn tussen missies door en als startpunt voor volgende missies fungeren. Wat ook het noemen waard is zijn de transformerende meubels in je huizen. Zo zal een tv set met een druk op de knop veranderen in een wapenkast, iets wat er heel stoer uit ziet.

Alpha Protocol doet in vlagen nogal aan Mass Effect denken, maar heeft toch zijn geheel eigen uitstraling. De uiterst variabele verhaal ervaring zal voor de nodige verassingen zorgen en je zult dan ook meerdere keren door de game heen moeten wil je alles gezien hebben. Het customization systeem is top en lijkt voor de nodige uurtjes aan tweaken te gaan zorgen en het design van dit alles is ook erg stoer. Het enige waar ik zo nog mijn twijfels over heb is de combat, die nu en dan een beetje chaotisch lijkt te zijn. Als Obsidian dit echter soepel en vermakend kan laten werken, kan Alpha Protocol zeker een grote topper worden. Een titel om in de gaten te houden dus.


  • Joost Verplak / RPG / 31-05-2010 / SEGA / Obsidian Entertainment
    Graphics: 7.0 Audio: 8.2 Gameplay: 7.8 Controls: 7.0 Replay: 8.6
    7.9
    + Vertakkend verhaal
    + Uitgebreide skilltrees
    + Snel reageren in gesprekken
    - Grafisch verouderd
    - Slechte camera
    - Soms wat bugs

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx