Talpa Gaming en het Marketing Sciences team van Mediabrands hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van gaming in Nederland en de manieren waarop verschillende doelgroepen games consumeren. Zo blijkt onder andere dat het aandeel vrouwelijke gamers in Nederland aanzienlijk is, dat steeds meer ouderen zich wanen in een digitale spelwereld en dat adverteren in games aantrekkelijker wordt.
Grote hoeveelheid vrouwelijke gamers
Nederland telt ruim 8.3 miljoen mensen die gamen en binnen dit onderzoek is deze groep onderverdeeld in hardcore gamers (fanatieke spelers) en casual gamers (spelers die puur voor hun ontspanning spelen). Uit het onderzoek blijkt dat een relatief groot deel van de groep fanatieke gamers vrouwelijk is, maar liefst 30%. Anderzijds zijn vrouwelijke gamers dominant vertegenwoordigd in de groep met casual gamers. Het percentage vrouwelijke gamers bedraagt hier zelfs bijna 70%.
Gaming maakt een opmars in de leeftijdscategorie 50 – 75
Daarnaast is het spelen van games een vorm van vrijetijdsbesteding die absoluut niet alleen voor jongeren is weggelegd. Integendeel: steeds meer ouderen vinden vermaak in het spelen van digitale spellen. Maar liefst 47% van de mensen in de leeftijdscategorie 50 – 75 speelt videogames en vooral puzzelgames staan hier in de belangstelling. Met name de gratis speelbare titels Wordfeud en Candy Crush zijn populair binnen deze groep. Ruim driekwart van de oudere doelgroep geeft aan geen moeite te hebben om met reclame in aanraking te komen tijdens het spelen van een gratis spel.
In-game adverteren wordt steeds aantrekkelijker
Gaming is de snelst groeiende vorm van entertainment in Nederland. Een massale groep in Nederland speelt dagelijks casual games en geeft plezier en ontspanning aan als belangrijkste motieven. De schaal en reikwijdte van gaming breidt zich snel uit en bovendien biedt dit kansen vanuit zakelijk perspectief. Age Sluis, Director Marketing and Sales bij Talpa Gaming vertelt: “Dit onderzoek laat zien dat online games een uitstekende plek voor advertenties zijn. De groep die gratis spelletjes speelt heeft een positieve attitude ten opzichte van advertenties en door het juiste spel te kiezen kun je je doelgroep gericht bereiken.’’