Levert behoorlijk wat in
‘Project CARS 3’ is geen Project CARS. Vanaf de eerste trailer speelde dat gevoel al bij de fans van de serie. Vele malen heeft ontwikkelaar Slightly Mad Studios gepoogd om de vermoedens wat in te perken door te zeggen dat het zeker nog een simracer is. Ja, er zijn nog steeds sim aspecten, maar dat statement is nogal ver verwijderd van de waarheid. De madness engine is er nog en dat is zo een beetje alles wat vergelijkbaar is. Vanaf het startscherm is het duidelijk dat we hier met een totaal andere soort racegame te maken hebben. Dat betekent uiteraard niet dat het een impact heeft op de kwaliteit. Het online racen voelt nog steeds prima aan. Het is alles om dat online racen heen waardoor ik meerdere malen met een frons zo groot als een flinke drempel naar mijn scherm heb zitten kijken.
‘Project CARS 3’ zet vooral in op toegankelijkheid en race “plezier.” De toch wat serieuze toon die overheerste in de vorige delen is als een bandenwissel ingeruild voor een sfeer die wat cooler oogt. Beter kan ik het niet omschrijven. Menu’s zijn gestroomlijnder, er wordt meer gebruik gemaakt van felle schreeuwerige kleuren en alles bestaat uit gigantische blokken. De briljante orkestrale muziek heeft plaats gemaakt voor louter (slechte) drum & bass en het contrast van het hele kleurenspectrum is nogal wat opgeschroefd. Het blijft echter niet bij het uiterlijk en de soundtrack. De besturing is tevens onder handen genomen. De eerste en tweede Project CARS waren namelijk nogal lastig tot praktisch onmogelijk te spelen met een gewone controller. Met deel drie heeft Slightly Mad Studios daar het roer volledig voor omgegooid en is het racen met een controller gewoon goed te doen. Al leunt het wel een beetje heel erg op hard en laat remmen met zelfs een beetje (overdreven) driften. Zelfs met alle assists uit voelt het racen nog steeds aan als een arcade racer met een klein beetje simulatie. Zo is het corrigeren en tegen sturen bijvoorbeeld al voldoende om uit een slip te komen.
#NotMyProjectCARS
De andere meer ontspannen benadering van racen hoeft zeker niet nadelig te zijn. Ware het niet dat er absurd veel wordt ingeleverd om dit resultaat te behalen. Pitten? Weg. Banden management? Verdwenen. Brandstof management? Niet aanwezig. Kwalificaties? Alleen nog in multiplayer. Tuning mogelijkheden? Stukken minder. Schademodel? Enkel visueel. Instellingen voor dynamisch weer? Tevens in gesneden. De uitgebreide career modus met racing weekends heeft nu plaats gemaakt voor korte divisie gebaseerde races met een drop in drop out mentaliteit. Per divisie heb je drie evenementen die nu bestaan uit simpelweg racen, een zo snel mogelijk ronde rijden, een zo snel mogelijk gemiddelde rijden over meerdere rondes en zoveel mogelijk punten halen door “borden” kapot te rijden (ja, serieus.) Het laatste evenement bestaat uit meerdere races. Je verdient nu XP en geld waarmee je nieuwe auto’s kan kopen en upgraden, zodat je weer aan hogere divisies mee kan doen. Aangezien er geen kwalificaties meer zijn tijdens de career modus, start je tijdens races nu altijd ergens in het midden. Het vervelende hieraan is dat dit altijd resulteert in zo snel en gevaarlijk mogelijk van je startpositie naar plek één te komen. Gezien het feit dat het aantal rondes beperkt is. Wat ronduit bizar is voor een serie die racen zoals in ‘Wreckfest’ snoeihard afstraft. Alhoewel, de AI is geregeld zo lomp dat het net lijkt alsof je wel ‘Wreckfest’ aan het spelen bent.
Door de opzet van divisies en korte evenementen voelt het geheel al snel aan als een grind. Al helemaal omdat de game niet echt gul is met prijsgeld. Voor het vrij spelen van hogere divisies moet je ook nog eens opdrachten uitvoeren tijdens het racen. Mocht je daarvan houden dan kan je je daarmee uren mee vermaken. Door het gebrek aan focus ging het mij echter snel vervelen.
Voor het eerst in de serie biedt ‘Project CARS 3’ de mogelijkheid om de onderdelen van je auto’s te upgraden en zelfs visueel aan te passen. Verder dan een aantal voor gedefinieerde aanpassingen voor alle auto’s komt dit daarentegen niet. Zo is het zelfs mogelijk om de brandstof toevoer van een elektrische auto te upgraden terwijl dat in de realiteit natuurlijk onmogelijk is. Waarom die mogelijkheid er is? Omdat het bij andere auto’s ook kan.
Project Rivals
Is ‘Project CARS 3’ dan alleen maar minder ten opzichte van zijn voorganger(s)? Nou, nee, het racen voelt nog steeds erg goed aan zodra je een fatsoenlijke race gevonden hebt. Je moet daarvoor vooral zoeken in de nog steeds uitstekende multiplayer modus. Waar nu ook de rivals modus aan toe is gevoegd. Deze bestaat uit dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse evenementen die vergelijkbaar zijn met die in de career modus. Alleen nu speel je tegen de tijd van andere gamers. Dit is niets nieuws, maar voor een racegame is het altijd een fijne toevoeging om een uitdagende doch laagdrempelige competitie in stand te houden. De standaard multiplayer is er nog steeds waar nu geplande events aan toe zijn gevoegd. Deze zijn vergelijkbaar met het systeem dat ‘Gran Turismo: Sport’ gebruikt. Online racen is net zoals deel twee stabiel met vrijwel geen spelers die zich gedragen zoals de AI in de singleplayer. De potentie om goede en eerlijke races te houden is gelukkig groot, want vooral dat zal de levensduur van de game bepalen.
‘Project CARS 2’ is tot op de dag van vandaag nog steeds één van mijn favoriete racegames. Deel drie was vooral in het begin nogal wennen. De sfeer en toon is zo drastisch veranderd dat het een totaal andere game is geworden. Het gemis van een aantal kenmerkende sim features is hier het perfecte voorbeeld van. Het meest vreemde is nog dat deel twee er grafisch beter uitziet terwijl het grootste percentage van de auto’s en circuits exact hetzelfde is. Hij is een stuk toegankelijker geworden dat zeker. Alleen dan vraag ik me alsnog een beetje af voor wie deze game bedoeld is. Fans van simracers kunnen het beter bij deel twee houden en fans van arcade racers? Er zijn veel betere games op de markt.
‘Project CARS 3’ is geen slechte game. De aanpassingen en missende features zorgen er echter voor dat het in beide race stijlen niet echt excelleert.
Budgetbak game zo te zien…