Elke console heeft natuurlijk een aantal sterke merken nodig. Op moment van schrijven heeft de Playstation 3 van Sony daar een voorsprong in. In het verleden was dat de Xbox 360 nog, maar die heeft niet extreem veel gedaan om Sony tegen te houden. Op de Xbox 360 zijn er echter nog steeds een aantal sterke merken over. Zo overheerst Halo nog altijd als paradepaardje. Echter heeft Microsoft nog een goede troef achter de hand. EPIC games begon jaren geleden, rond eind 2007, aan het vrijgeven van de Gears of War serie. De eerste game was meteen een groot succes en zette de toon als een nieuwe en sterke franchise. Het verhaal was in het eerste deel niet zo heel persoonlijk, maar hield je op de spanning wel lang aan de buis gekluisterd. Ook de multiplayer van de game was erg sterk. In Gears of War 2 kenden men een persoonlijker verhaal en was er veel meer chaos op de wereld. Aan het einde van die game werd duidelijk waarom. De multiplayer kende echter een aantal problemen, waaronder lange wachttijden en een hoop verbindingen die om technische redenen in eens verbroken konden worden. Nu is EPIC samen met Microsoft aanbeland bij het derde deel in de serie. Wereldwijd ontvangt deze game enorm goede kritieken en zelfs het meest kritische EDGE magazine deelde een mooie 9 uit. Is deze titel het dan weer allemaal waard of krijgen we met de zoveelste cash in van een grote studio en uitgever te maken? Absoluut niet, dat moge duidelijk zijn.
Sterk begin van een epische game
De game begint al erg sterk, maar kent een sprongetje in de tijd wanneer je hem voor het eerst opstart. Marcus en Dom zitten nu namelijk op een enorm verbouwd schip. Dit schip is op dat moment je thuisbasis in een steeds verder afbrokkelende wereld. Je komt er al snel achter dat je vader iets achter de hand heeft gehouden voor hij stierf. Vanaf het sterker begin is het dan ook aan jou de taak om daar achter zien te komen. Natuurlijk blijf je niet lang rustig op je plaats en is het al snel schieten geblazen. Vanaf dat moment is het chaos en dat zal bijna de hele game zo blijven. Ik kan gelijk duidelijk maken dat de game een erg lange singleplayer kent. Elke act, zoals de stukken in de game worden genoemd, is weer onderverdeeld in 7 hoofdstukken. Je hebt in totaal ongeveer 5 acts, met ieders 7 hoofdstukken. Het kan dan ook niet anders zijn dan dat je, zelfs op de makkelijkste stand, de eerste keer lang bezig bent tot het einde te komen. Zelfs op moment van schrijven ben ik nog niet aan het einde. Ik zit zelf nog maar halverwege de game. Na een aantal uren spelen kom je er dus wel achter dat je wel even zoet bent met deze titel. Er is voor de originele Gears of War fans echter een minpuntje. Dit derde deel is weer makkelijker dan het vorige, daar waar het vorige weer makkelijker was dan het origineel. Je zult er van moeten houden, maar dan kun je dus het beste voor een hogere stand kiezen. Hardcore schijnt prima solo te doen zijn en ook Insane moet in je eentje te overleven zijn. Natuurlijk draait het er niet om of de game moeilijk of makkelijk is, maar of je er veel plezier aan kunt beleven. Garantie is er natuurlijk nooit, maar dat je er veel uren in gaat stoppen als liefhebber is wel zeker.
Absoluut het mooiste meisje van de klas
Gears of War 3 heeft de Unreal 3 engine tot het uiterste weten te drijven. De game is absoluut het mooiste meisje van de klas geworden. Het is meteen duidelijk te zien bij het begin, of de proloog, van de game. Omgevingen, vergezichten, personages, details op bepaalde ruimtes en/of voertuigen. Het ziet er allemaal keurig en overweldigend uit. Gelukkig hebben we enkele maanden geleden het nieuws te horen gekregen dat er wordt gewerkt aan de Unreal 4 engine, maar die laat nog wel even op zich wachten. Het zegt helemaal niks over deze game, verre van dat, want Gears of War 3 is zo fijn opgepoetst dat je al bijna zou denken dat het een titel was afkomstig uit de U4 engine. Heel mooi om te weten dus, want dan staat ons dus nog een hoop te wachten. Bijna alles lijkt dus wel perfect te zijn aan het uiterlijk van de game. Ik heb er eigenlijks vrij weinig, beter gezegd niets, aan toe te voegen. Je kunt wel vele woorden aan dat soort dingen vuil maken, maar grafisch verdiend deze titel absolute perfectie. Je moet er alleen op verdacht zijn dat het daar natuurlijk niet alleen om draait.
Geluid en heerlijk wapens
Het geluid in de game is weer helemaal top. Ditmaal lijkt het allemaal veel voller door je speakers te komen en daar ben ik zelf erg blij mee. Er valt natuurlijk niet extreem veel over geluid te vertellen, maar dat je dus een wild west ervaring mee zult maken moge duidelijk zijn. Dit wordt weer versterkt door het arsenaal aan wapens wat er in de game zit. Zo had je voorheen alleen de Lancer als standaard aanvalswapen, maar is daar nu de Retro Lancer aan toegevoegd. Deze Retro Lancer heeft i.p.v. een kettingzaag, een flink meest aan het uiteinde waarmee je vijanden aan hun einde kunt helpen. Ook andere wapens maken hun opwachting, waaronder een enorm krachtige sniper kanon. Dit wapen moet je opstellen op een muurtje om er goed gebruik van te maken. Tijdens de verdediging van een fort in het spel zul je dit wapen wel hard kunnen gebruiken. Het gaat er namelijk soms heel erg heftig aan toe. Dat heftige heeft er in o.a. Duitsland en Australië voor gezorgd dat de eerste twee titels in de serie niet in de twee landen uitgebracht mochten worden. Gears of War 3 mocht dat voor het eerst wel, in beide landen wel te verstaan. Gelukkig kun je dan ook genieten van over de top actie, die mooi genoeg niet zo aanvoelt. Het is actie zoals je die van Epic mag verwachten, maar niet te gek. Alles draagt op zijn eigen manier een steentje bij.
Gameplay een stuk sterker
De ervaring in deze titel is naar mijn mening een stuk sterker. Je moet zo nu en dan veel meer doen dan alleen maar schieten en schieten. Soms komt er namelijk een moment bij dat je een bepaalde knop om moet draaien om op tijd een deur dicht te krijgen. Een andere keer kan het zijn dat jij als Marcus een vuurtje moet blussen. Dit klinkt natuurlijk totaal niet stoer, maar het zorgt wel voor de broodnodige diversiteit in de game. Elk jaar struikelen ontwikkelaars en uitgevers weer over hoe ze nu voor verandering binnen schietspellen moet maken. Dit zonder dat de gamer dat als vervelend gaat vinden. Een serie als Call of Duty verkoopt enorm goed, maar je ziet aan internetfora en ook aan critici wel dat daar de glans ook wel vanaf is. Dit is niet te merken bij Gears of War. Je merkt al gauw dat ook het spelgevoel, ook wel gameplay, nog steeds staat als een huis. In alle opzichten valt er dus genoeg positieve dingen te vertellen over deze titel. Ik ben er alleen persoonlijk van overtuigd dat je jezelf vooral zelf moet laten verrassen, zonder dat ik in ga op bepaalde details. Horror elementen heeft deze serie al lang niet meer zoals ze waren, maar actie en spektakel zorgen voor een totaal andere element. Er blijven echter nog genoeg monsters in voorkomen. Zo nu en dan zul je jezelf nog behoorlijk rot schrikken.
Multiplayer, Horde en Co Op helemaal top!
Natuurlijk hebben dan nog het een en ander te zeggen over het online gedeelte. Gears of War kent o.a. een Co Op, die je online met vier man, of offline met een system link kan spelen. Verder is de Horde mode ook weer aanwezig en deze kent ditmaal enkele veranderingen. Zo kun je met een beetje geld, dat je per potje verdiend, een aantal verbeteringen voor de volgende ronde kopen. Dit moet iedere ronde weer gedaan worden. Horde mode is echter wel makkelijker, zoals ook de singleplayer makkelijker is. Het verschilt natuurlijk sterk per ronde en per speler, maar het blijft een mode die meer dan het spelen waard is. EPIC games heeft met deze mogelijkheid o.a. de toon gezet voor soortgelijke modes in bijvoorbeeld de Halo serie. Erg leuk om te doen en het komt dan ook op jouw persoonlijke skills, als die van je teamgenoten aan. Naast dat moet je op het laatst ook echt als een team werken, want het wordt steeds moeilijker. Ik vind het helemaal top en met mij is dat nu ook online te merken, gezien het aantal mensen dat de game nu speelt.
De multiplayer is ook weer erg groots. De verschillende maps waarop je kunt spelen, hebben allemaal met een deel van het singleplayer verhaal te maken. Een enkele map beviel mij totaal niet, eentje op en langs een strand, maar voor de rest is dit ook weer ijzersterk afgewerkt. Er is echter wel een nadeel te vinden bij elke online optie. Je moet relatief lang wachten voor je in een match zit en de verbinding kan nog steeds om onverklaarbare redenen wegvallen. Dit host probleem kende we ook al uit het vorige spel in de serie, maar het lijkt dus nog niet helemaal te zijn opgelost. Gelukkig is het wel een minder grote irritatie dan eerder, maar het blijft kennelijk een punt van aandacht. Wat moet je er ook verder van zeggen. Voor de rest is het ook online allemaal van beeldschone klasse. De MP speelt ook lekker weg en dat is voor de liefhebber natuurlijk het enige wat hij wil horen.
The End
Niet helemaal het einde, maar dat de wereld in Gears of War 3 naar de tyfus gaat moge duidelijk zijn. Jij als speler kunt dit alleen voorkomen door hard door te vechten. GOW 3 is daarin gelukkig een ijzersterke game geworden. We hadden er dan ook geen moment bang voor hoeven te zijn, behalve dat de titel, op de MP na, verder wel erg makkelijk is. Hier en daar moet je misschien lang wachten voor je echt online bent, maar voor de rest heb ik geen verkeerde dingen kunnen constateren. Deze game zal je dan ook bezig houden tot er een nieuwe titel verschijnt, of tot dat er nieuwe content verschijnt, wat waarschijnlijker is. Het merk wat Microsoft en EPIC games hebben opgezet staat als een huis en is je 60 euro, of meer, meer dan waard. Spelen die shit!