Exploding Kittens: Good vs Evil

thumbnail

Icoon in de kaartspellenwereld

Als je Exploding Kittens nooit hebt gespeeld, dan moet je wel bijna nooit bordspellen en kaartspellen gespeeld hebben, of je moet onder een rots geleefd hebben. Het mogen wel duidelijk zijn dat dit de Flabby Bird-hype is geweest in de afgelopen tijd. Nu nog steeds probeert men het spel onder de aandacht te brengen, daar waar de hype ‘n beetje tot rust is gekomen. Niet gek dus dat er een vernieuwde versie is gelanceerd, te weten: Exploding Kittens: Good vs Evil. Wij kregen een reviewexemplaar in handen van Asmodee, en gingen direct aan de slag.

Allereerst is het handig om het basisspel als uitgangspunt te nemen. Als je die kent, dan ben je al voor 80% goed op weg. In de handleiding zegt men vaak: Lees deze vooral niet en ga gewoon beginnen! Dat kan op zich wel deels, maar de basisregels zijn altijd handig om onder de knie te krijgen. Hoeveel kaarten heb je nodig? Hoe moet je alles positioneren en hoeveel explosie- en ontmantelkaarten moeten er in het deck liggen? Dat zijn zo’n beetje wel de basisregels waarna je daarna simpelweg de instructies op de kaarten zelf kunt volgen. De bedoeling is simpel; Je moet niet ontploffen! Elke speler moet verplicht elke beurt een kaart pakken, tenzij je met actiekaarten dit voorkomt of jezelf covert. Dit kan door kaarten te gebruiken. Deze bieden mogelijkheden als het bekijken van de kaarten, voordat je er een pakt van het deck, of bijvoorbeeld de optie om een aanval in te zetten waardoor de volgende speler twee kaarten moet trekken. Maar als je toch dood gaat door het trekken van een ontploffingskaart, dan kun je nog altijd de ontmantelkaart inzetten. Naast daarnaast de ‘kattenkaarten’, waarmee je kaarten van anderen kunt afpakken en de andere actiekaarten, is het concept van deze nieuwe game vrijwel hetzelfde. Wel zijn de kaarten net ietsje anders qua acties. Zo had je in de primaire versie de mogelijkheid om de bovenste 3 kaarten van de stapel zelf te bekijken, nu moet je die aan de rest laten zien. Daarnaast kun je nu de onderste kaart bekijken en eventueel pakken als je dat wilt. Zo heb je net van die iets andere acties dan je voorheen had.

Veel van hetzelfde, maar toch één nieuwe feature

De nieuwigheid zit ‘m in de Godkat en de Duivelkat, in combinatie met de Good vs Evil-speelmat gebruikt kunnen worden. Je kunt namelijk met de 3 Armageddonkaarten een opstand beginnen. Hierbij dienen zowel de Godkat en Duivelkat op de speelmat te liggen en kan diegene die de Armageddon begint beide kaarten willekeurig neerleggen bij iemand. Diegene met wie de Armageddon wordt aangegaan kan dan één van beide kaarten pakken, de andere kaart is voor de speler die de Armageddon begon. Het lot ligt dus in de handen van de ander. De speler die de Godkaart pakt komt er goed van af, want die mag deze behouden en inzetten als een kaart naar keuze, zelfs een ontmantelingskaart. Echter kan iedereen aan de achterzijde zien dat het de Godkaart betreft, dus deze is makkelijk weer af te pakken. Als je de Duivelkat kaart hebt, dan ben je gelijk geëxplodeerd, en moet je jezelf ontmantelen, als dat nog kan. De Duivelkat wordt daarna ook direct op de speelmat terug gelegd.

Naast deze nieuwe toevoeging qua spelelement zul je zien dat de kaarten er weer een stukje vernieuwender en strakker uitzien. De illustraties zijn misschien wel het hoogtepunt van de game, alhoewel je er nooit heel hard om zult lachen. Ze zien er gewoon supervet uit en maken de game schijtlollig en humoristischer. Ze zijn ditmaal kleurrijker dan voorheen en hebben net ietsje meer contrast naar mijn idee. Exploding Kittens: Good vs Evil is een verbeterde game die standalone dus speelbaar is, en geen expansion is. Het is eigenlijk de standaard game met daarbij de Armageddon-toevoeging. De rest is eigenlijk het standaard welbekende recept, met lichte aanpassingen in de acties. Daarmee raad ik je sowieso aan, wanneer je de standaard game nog nooit gespeeld hebt, om deze versie direct aan te schaffen en niet de oude editie. De toegankelijkheid blijft namelijk zo goed als hetzelfde. Verder ziet alles er net wat gelikter uit. Voor zo’n 25 Euro zul je dan ook zeker geen miskoop doen. Om echter deze nieuwe versie aan te schaffen boven de standaard versie, daar is deze nieuwe versie helaas net iets te veel hetzelfde voor.


  • Jeroen Janssen / Kaartspel / Oktober 2023 / Asmodee / Asmodee
    Graphics: Audio: Gameplay: Controls: Replay:
    8.0
    + Hilarische, nieuwe illustraties
    + Good vs Evil speelmat brengt net iets extra's
    + Snel te leren
    - Verder weinig nieuws onder de zon...
    - ...Daarom ook een beetje uitmelkerij
    -

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    1 Reactie
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Astrifer
    Lid
    1 jaar geleden

    Fantastisch leuk spel! Leuk om te zien dat jullie deze ook zo tof vinden


    Naar boven
    1
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx