Devolo WiFi 6 Repeater 5400

thumbnail

Stop de WiFi-zwakte!

Als tech-support zal ongetwijfeld elke goede schoonzoon er wel eens mee te maken hebben gehad: De WiFi doet het niet! Het internet valt uit! Het bereik is niet goed genoeg! Ik moet steeds switchen van WiFi-netwerk (SSID). Met Mesh-WiFi leek een hoop ellende opgelost maar doordat 2.4 Ghz-signalen ook geen oneindig bereik hebben, en 5 Ghz-signalen zelfs nog minder, zul je merken dat je nog steeds dode zones in je huis kunt hebben mits niet alles perfect gepositioneerd is. Persoonlijk heb ik al jaren prima ervaringen met de nieuwe generatie X-serie van TP-Link, maar nu komt Devolo met WiFi 6-repeaters op de markt. Het moet ‘de eenvoudige manier’ zijn om je WiFi-bereik een flinke boost te geven.

Met WiFi 6 beschik je weer over enkele nieuwe standaarden. Deze repeater beschikt dan ook over IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax/k/v en r-standaarden welke een band-radius bieden van 2.4 Ghz en 5 Ghz (beide kun je tegelijk inschakelen uiteraard). Natuurlijk kun je hierbij ook de kanaal-radius instellen van 1 tot 13 voor 2.4 Ghz en van 36 tot 48 voor de 5 Ghz band. De kanaalbreedte varieert van 20 tot 160 Mhz en dat met een maximale bandbreedte van 4800 Mbps (dat is 600 Megabyte als je alles deelt door 8). Qua beveiliging beschikken de repeaters over de standaard WPA, WPA2 en WPA3-security. WEP wordt niet meer ondersteund en valt überhaupt eigenlijk niet meer aan te raden in deze tijd. Doordat Mesh ondersteund wordt, kun je naadloos overschakelen van de ene naar de andere repeater. Misschien wel de belangrijkste feature van deze repeater is het paralelle gebruik van de WiFi-frequentie van 2.4 Ghz en 5 Ghz, ook wel crossband repeating genoemd. Dit verhoogt de overdrachtsnelheden van de WiFi aanzienlijk.

Configureren maar!

Tegenwoordig gaat het configureren van routers en toegangspunten/repeaters veelal via apps op je mobiel. Dat werkt op zich prima, zij het dat je overal een account voor moet aanmaken. Dat hoeft hier gelukkig niet. En je hebt meerdere apps voor verschillende apparaten. Je kunt simpelweg de repeater laten samenwerken met je huidige netwerk door de WPS-knop te gebruiken van zowel je thuisrouter (of andere Mesh-accesspoint) als die van de repeater. Daarmee verbinden ze met elkaar en kun je direct de kracht van het inkomende signaal aflezen middels de LED’s. Echter, mijn persoonlijke ervaring met repeaters is gematigd positief. Daarvoor kan deze ook als toegangspunt, ook wel accesspoint fungeren, waarmee je bijvoorbeeld een zelfde SSID kunt opzetten met dezelfde security-layer als de router, op een ander kanaal en toch je eigen configuratie uitvoeren. De wizard is overzichtelijk en clean en vooral niet vol met allerlei overbodige informatie die het onduidelijk maakt. Je kunt direct een device toevoegen en vervolgens moet je de stroom aansluiten en eventueel een LAN-kabel. Je kunt kiezen of de repeater als repeater moet fungeren of als accesspoint. Daarbij wordt ook goed uitgelegd wat elke modus betekent. Afgezien van het feit dat de repeater-mode de standaard is, ben ik persoonlijk eerst voor de accesspoint-mode gegaan, aangezien ik te ver van een goed signaal af zat (achter in de tuin in een buitenverblijf). Via de LAN-kabel kwam de repeater al snel op het net en vervolgens kun je alles gaan instellen. Dit kan via een web interface via een IP-adres dat gereserveerd wordt door het apparaat. Dit alles oogt ordelijk in de app-container, maar soms ook wat slordig en onafgewerkt qua uitlijningen. Het logo van de Home Network-app is daarnaast ook niet heel mooi uitgewerkt. De verfijning die bijvoorbeeld Deco heeft in de app mis ik hier nogal. Voor een vrij premium-product als deze zou je net een wat meer top-notch UI verwachten.

     

Verder kan de repeater simpel aangesloten worden in een bestaand Mesh-netwerk van Devolo. Qua geavanceerde settings kun je niet heel veel instellen, maar met de standaard settings als kanaal, Wifi-netwerken in de buurt (om zo het beste kanaal te bepalen) en andere WiFi-instellingen waaronder security kun je van alles in de accesspoint mode instellen. In de app zie je daarnaast alleen de repeater wanneer je op de WiFi zit van het device. Online connecten is dus niet mogelijk zoals bij Deco. Daarnaast zie je diverse apparaten binnen het netwerk, waarvan je direct het Mac-adres en IP kunt uitlezen. Natuurlijk kun je ook de firmware updaten van de hardware wanneer er een update beschikbaar is. Het zoeken van devices kan wel soms irritant zijn, aangezien de interface minimaal 15 seconden in beslag neemt om het netwerk te scannen. Dat is soms irritant wanneer je het zoeken wilt annuleren. Al met al ben ik zeer tevreden over de app en webinterface in zijn algemeen, daar waar gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel staat bij Devolo.

Springt qua design niet echt in het oog

Het design van de TP-Link Mesh routers/accesspoints prijs ik persoonlijk altijd zeer. Zelf heb ik de X20 driemaal in huis staan, al heb ik hier en daar nog altijd dead zones. Als zo’n ding in het zicht staat, wil je wel dat het er ‘n beetje fatsoenlijk en stylish uit ziet. De repeaters van Devolo zijn niet zozeer stijlvol naar verhouding de prijs, maar doen weinig afbreuk aan je woonkamer, of waar ze ook komen te staan. Ze ogen meer als een standaard router van bijvoorbeeld Zyxel, met een witte kleur dat richting hoogglans gaat, maar toch weer wat plastic oogt. Met 2 gigabyte LAN-aansluitingen kun je een UTP-kabeltje aansluiten op de achterkant van de toegangspunten. Daarnaast bevatten de repeaters ook een WPS-knop waarmee je direct kunt verbinden met je eigen device. De LED’s geven de signaalsterkte aan op 4 niveaus, waarmee je dus direct kunt zien wat de potentie is qua signaalsterkte van het apparaat. Qua design springt het dus verre van uit het oog, maar is het zeker niet acceptabel te noemen. Wat dat betreft is de ruim 100 Euro die je betaalt per repeater toch best wel wat voor het design dat je ervoor terug krijgt. De behuizing kan ondersteund worden met een uitschuifbaar voetje, dat overigens niet gebruikt ‘hoeft’ te worden. Al met al ziet alles er net wat meer dan acceptabel uit, maar er had wat meer in gezeten. Een station-achtige look in plaats van die welbekende Router-look had wat mij betreft iets meer potentie gehad. Daar waar de Deco-units niet misstaan in de huiskamer, zou ik deze persoonlijk het liefst achter de kast verstoppen. Qua grootte zijn de afmetingen 115x37x140 milimeters. Naast de WPS-knop en de genoemde interfaces is er ook nog een Reset-knop welke je met een naald kunt gebruiken om alle settings te resetten. Ik heb deze eenmalig moeten gebruiken omdat de unit op een gegeven moment niet meer in de groene opstartstand terecht kwam. Daarnaast bevat de unit diverse roosters om de warmte wat af te voeren, al wordt de behuizing nooit echt heet. Om de WiFi-sterkte te meten maak ik gebruik van de WiFi-analyse app. Hierin kun je zien welke kanalen er gebruikt worden en welke signalen het sterkst zijn. De repeater in kwestie schiet hierbij direct naar voren, ook wanneer we centraal tussen de router en het accesspoint/repeater staan. Daarmee wordt al direct bevestigd dat de signaalsterkte goed is en dat we te maken hebben met een goed-dekkend apparaat.

     

Na 2 intensieve tests en enkele dagen gebruik van de maarliefst 2 (!) units die we hebben ontvangen van Devolo, kan ik concluderen dat qua gebruiksvriendelijkheid dit een prima repeater en accesspoint is. Het design laat iets te wensen over en ook de user interface zou net wat stijlvoller kunnen zijn, maar al met al ben ik meer dan tevreden. Bij mijn schoonouders kon ik het toch al moeilijke signaal via een accesspoint van slecht naar gemiddeld krijgen (veel interferentie in de muren) en thuis kon ik het signaal zelfs zeer stabiel te krijgen met snelheden tot 2-3 gigabit. Wel ging ik persoonlijk voor 2.4 Ghz om het bereik te vergroten ipv. de snelheid. Dat je dan weliswaar maar 500 Mbit kunt halen maakt mij niet zoveel uit, aangezien de Gigabits wat over-done zijn voor wat simpel kantoorwerk en gaming of streaming. De indicator-LED’s waarmee je het inkomende signaal kunt controleren (met Ethernet is dit uiteraard volledig vol bereik) is zeer handig en laat je duidelijk zien waar het signaal het meest stabiel is. De twee Ethernet-aansluitingen zijn daarnaast zowel handig als input, maar ook als output wanneer je een PC of andere device via de kabel aan wilt sluiten. Het prijskaartje van rond de 140 Euro is wellicht wat pittig, maar rechtvaardigt wel de prestaties die je mag verwachten. Dat Devolo dan ook flink aan de weg timmert de laatste tijd wat betreft WiFi-apparatuur, en wat meer het mid-range tot high-end segment opzoekt, mogen duidelijk zijn. Met nog enkele verbeteringen hier en daar, zal men deze plek dan ook nog meer kunnen rechtvaardigen.


  • Jeroen Janssen / Hardware / Q2 2023 / Devolo / Devolo
    Graphics: Audio: Gameplay: Controls: Replay:
    8.0
    + Eenvoudige configuratie
    + Accesspoint-mode als toevoeging
    + Krachtige WiFi
    - Behuizing zou stijlvoller kunnen
    - User Interface voelt net niet verfijnd genoeg
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx