Filmische games
Filmische games, interactieve games, het is maar hoe je het wilt noemen. Ze komen steeds meer voor de laatste tijd. Titels als Until Dawn zijn tegenwoordig erg populair en ze worden alleen maar populairder. Blacksad: Under the Skin is zo’n game, die probeert in te springen in dat succes. Deze interactieve detective game hoopt de speler heel wat beslissingen voor te leggen, de een wat belangrijker dan de ander, maar het belangrijkste is dat je het overleeft, en dat je het onderzoek tot een goed resultaat brengt.
Blacksad: Under the Skin speelt zich af in New York City tijdens de jaren 50 van de vorige eeuw. Het verhaal begint met John Blacksad, die wordt benaderd door Sonia Dunn, de dochter van een boxing club eigenaar die plotseling dood gaat. Het lijkt in eerste instantie dat hij is opgehangen, maar wanneer Blacksad wordt betrokken in het onderzoek blijkt er toch wat meer aan de hand te zijn. Blacksad wrint zichzelf in de meest benarde situaties en gaat de confrontatie da nook geregeld aan om het onderzoek tot een goed einde te brengen. Of geld dat je daarvoor krijgt belangrijk is, bepaal je zelf. Het karakter van Blacksad kan gedurende het verhaal namelijk volledig aanpassen naar mate je bepaalde beslissingen maakt. Ben je snel, of ben je romantisch, of ben je juist sluw en selfish? Laat je alle informatie naar de pers (The Weekly) uitlekken, of houd je alles binnenskamers zodat alleen de recherche betrokken wordt in het plot? Het spel bevat 6 mogelijke eindes, wat dus de herspeelbaarheid van de game redelijk aantrekkelijk zou moeten maken. Dat is het echter niet. De game lijkt in het begin nog redelijk statisch te zijn, maar al snel krijg je de mogelijkheid om zelf te gaan wandelen door de relatief kleine wereld van de game. De gameplay bestaat dus voornamelijk uit dialogen, waarbij je keuzes kunt maken voor bepaalde uitspraken, rondwandelen en zoeken naar interactieve objecten en het linken van gedachtespinsels en conclusies en die aan elkaar matchen. Dat klinkt saai, maar dat is het zeker niet. Vooral in het begin is de game namelijk uitermate interessant, vooral door de vele opties die je krijgt in de dialogen. Je kunt tijdens de dialogen zelfs onderzoek doen naar de uitdrukkingen van characters waarmee je praat, om zo andere conclusies te trekken. Kijkt iemand bijvoorbeeld angstig, dragen ze een bepaald speldje wat ergens op duidt of hebben ze een bepaalde uitdrukking, dan kan dit helpen in jouw gespreksrichting.
Soms lastig om alles op een rij te zetten
In Blacksad zijn alle characters dieren, voor het geval je dat nog niet wist. Het verhaal van de game zou echter erg menselijk kunnen zijn, en de dieren gedragen zich in principe ook helemaal als zijnde mensen. Het plot zit erg goed in elkaar, en is ook erg diepgaand. Vooral het onthouden van alle namen en het profileren van iedereen is iets waar ik soms wel erg veel moeite mee had. Over wie hadden we het ook weer? En wat is zijn naam ook weer? Het is vaak iets wat het linken van bepaalde conclusies met elkaar erg lastig maakt. Toch moet gezegd worden dat het verhaal van de game erg sterk in elkaar zit. Het spel stuurt je echter wel zo dat je nooit echt vast zult lopen in de game, iets wat te prijzen valt. Daarnaast zijn er ook de nodige collectibles die je kunt verzamelen, iets wat bijna onmogelijk is om ze allemaal te verkrijgen, maar iets dat net dat beetje extra variatie brengt in de gameplay.
Audiovisueel is Blacksad geen indrukwekkende game. De dialogen zijn echter wel erg sterk, maar grafisch is het spel niet heel sterk. Daarnaast bevat de game redelijk wat bugs. Dialogen die soms stuklopen, wegvallen en vastlopen, game crashes die met enige regelmaat, vooral bij het laden, voorkomen en visuele problemen waardoor je ineens een totaal andere view krijgt, zijn soms wel ergerlijk, maar niet game-breaking. Wel irritant zijn de controls die soms niet reageren tijdens quick-time events, waardoor je dus faalt in het uitvoeren van een taak.
Blacksad: Under the Skin is een game die mij wel kon bekoren. Het verhaal en de dialogen in de game zijn ijzersterk, net als de opties in de dialogen die vaak nijgen naar positief, negatief, liefdevol, egoïstisch, onbeschoft en beschaafd. Echter, wanneer je ervoor kiest om een romantische dialoog bijvoorbeeld te voeren, kan dit ook verkeerd vallen bij een character, daar waar je dit niet verwacht. De keuzes die je maakt zijn dus lang niet altijd voorspelbaar, iets wat erg sterk is aan deze game. Met zo’n kleine 10 uurtjes die je in het verhaal stopt is deze game ook zeker niet te kort, en met de interessante afsluitingen word je redelijk goed bekoord, hoe het ook af mogen lopen met je. En als je ’n keer toch besluit dood te gaan, dan krijg je altijd nog een herkansing om het nogmaals beter te doen. Blacksad: Under the Skin is daarmee dus een prima game, die bij elke liefhebber van story-driven games zeker in de smaak zal vallen.