Battle vs Chess

thumbnail

Hachelijke uitdagingen

Sinds mijn jeugd was ik altijd al geïnteresseerd in het bordspel ‘schaken’. De afgelopen jaren komt het er helaas niet echt meer van en is het meer Risk, poker en dat soort spelletjes geworden die wat moderner zijn geworden. Schaken staat in principe al eeuwen stil en evolueert vrijwel niet. Of dat een goed of juist slecht teken is, is de vraag, maar in de gamesindustrie probeert men het spelletje steeds meer te vernieuwen. Battle vs Chess is bij uitstek ‘de schaakgame’ voor de PC en console. Maar kan het van een simplistisch spel ook een verslavende game maken?

Duidelijk mag zijn dat Battle vs Chess niet voor iedereen weg gelegd zal zijn. Het is een game die vooral voor de fanatieke schaakfans geschikt zal zijn. Iemand die schaken wilt leren kan er weliswaar mee aan de slag, maar zal waarschijnlijk eerst de standaard, gratis schaakspelletjes willen spelen om de regels te leren. Dat kan ook in deze game, maar daarvoor is het niveau dermate hoog dat je waarschijnlijk al snel af zult vallen. Het spel bestaat uit diverse game modi. Zo heb je een campaign, jaja, een schaak campaign. Logischerwijs zul je hierin beginnen met een bepaald aantal schaakstukken en een missie moeten behalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Probeer de overkant te bereiken met een pion en ruil deze in voor een Koningin, en dat tegen een tegenstander met 2 Lopers en een koning. Het gaat om 2 campagnes met in totaal 30 missies, en die zijn niet mals. Vanaf missie 1 zul je flink na moeten denken om de missies te kunnen behalen. Snel zul je dus niet door de campagnes heen razen, tenzij je echt een zeer ervaren schaakspeler bent. Elke zet kan fataal zijn, en dat zul je merken. Het spel kent verder minigames, waarin je soortgelijke, korte missies zult krijgen. Missies kunnen zijn: Zet je tegenstander binnen 15 zetten schaakmat met enkel een Toren en koning. Ook zijn er minigames als Duel en Slasher, waarin je onder andere korte gevechten kunt spelen, waardoor je wanneer je geslagen wordt niet direct een stuk kwijt bent, maar hier om moet gaan vechten.

Overzicht is ver te zoeken

Genoeg uitdagingen zijn er dus, en als je de computer AI zat bent, die zoals gezegd pittig genoeg zal zijn, dan kun je altijd nog online aan de gang. Het spel kent een 6 verschillende 3D-borden met elk een compleet ander thema, van klassiek tot een Battleground met lava. De schaakstukken kunnen 3 verschillende vormen aannemen; simplistisch plat, normaal (waarbij de stukken er traditioneel uit zien, maar wel in 3D worden uitgebeeld) en episch. Deze laatste stand laat Engelen, Golems of Magiërs zien, welke allemaal hun eigen animaties hebben. Echt voordelig is dit niet aangezien het overzicht hierdoor vrij snel ontbreekt. Daarnaast wordt het spel ontzettend vertraagd door de animaties die in het begin wel leuk ogen, maar al snel vervelend worden. Ook het overzicht op het spelbord is vaak ver te zoeken. Je kunt weliswaar de camera draaien zoals je wilt, maar inzoomen moet constant met de R2-knop, en kan niet vastgezet worden. Daardoor zie je geregeld, vooral in het begin, schaakstukken over het hoofd waarvan je dacht dat het een niet bedreigend paard bijvoorbeeld was. En dat is in een spel als dit toch wel zeer relevant, aangezien schaken een overzichtelijk spel moet zijn, en geen spel waarbij je zowel moet nadenken over je zetten als over welk stuk nu welk stuk uitbeeld. Hoewel het overzicht beter is wanneer je de klassieke stukken toont, valt ook hierbij op te merken dat het allemaal wel wat duidelijker had gemogen.

Beginnende schakers zullen zelfs aan niveau 0 hun handen vol hebben, daar waar de hogere moeilijkheidsgraden ontzettend pittig zullen zijn. Elke fout kan fataal zijn, al kun je ervoor kiezen om in de skirmish een zet terug te nemen. Echter houd je dan jezelf voor de gek, wat ik persoonlijk niet echt kan verdragen na een overwinning. Het voelt meer aan als een cheat. Al met al zullen ook de professionele schakers ongetwijfeld moeite hebben met de hogere niveaus in het spel. Het zal dan ook vooral even doorzetten zijn om jezelf door de missies heen te werken. Het spel heeft een tutorial om de basis van schaken te leren, maar eigenlijk loop je daarmee al een stap achter. Dit is schaken voor gevorderden, spelers die 5 stappen vooruit denken.

Grafisch ziet de game er daarnaast verre van indrukwekkend uit. Het oogt allemaal vrij druk en verre van scherp, maar onaardig zal ik het niet noemen. De audio is wat dat betreft indrukwekkender. Deze is zo nu en dan zeer rustgevend, maar ook geregeld wat minder rustig, maar past wel in de sfeer die men wil opwekken; een grimmige oorlogssfeer in een klassiek jasje welke toch enigszins rustgevend is.

Schaken voor gevorderden

De echte, fanatieke schaker kan met Battle vs Chess een flinke uitdaging tegemoet zien. De kritische schakers zullen echter de nodige minpunten ervaren in de game. De onoverzichtelijkheid is wat dat betreft nog wel het grootste punt van kritiek. De minigames waarin je diverse uitdagingen moet voltooien zijn daar tegenover dan wel weer vrij aantrekkelijk om te spelen. Battle vs Chess is kwalitatief verre van een goede game, maar biedt genoeg uitdaging om het een kans te geven.


  • Jeroen Janssen / Strategie / 25-10-2013 / Global Distributie / Topware Interactive
    Graphics: 6.0 Audio: 7.5 Gameplay: 7.0 Controls: 6.0 Replay: 6.5
    6.3
    + Leuke uitdagingen campaign en minigames
    + Rustgevende, sfeervolle soundtracks
    + Schaken voor gevorderden
    - Animaties werken alleen maar vertragend
    - Weinig overzichtelijk
    - Niet echt voor beginners

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx