Feature: Eerste blik op de Revolution geworpen

thumbnail

De laatste tijd is het schrijven van artikelen me nogal ontgaan vanwege het gebrek aan vrije uren. Tijd dus voor weer eens wat revolutionairs om het goed te maken. Nou, wat is er dan beter dan direct iets over de Nintendo Revolution te vertellen. We gaan hem eens pre-pre-previewen, want niet alles is op dit moment dan ook al bekend over de next-gen console (eventuele wijzigingen van vandaag voorbehouden).

Er gaan vooralsnog de nodige speculaties over het een en ander, Nintendo houdt zijn mond echter gesnoerd en wil niets bekend maken. Ook niet over de specs. Hierover gingen echter wel geruchten, wat zit er in deze machine? 1, 2 IBM PowerPC processoren, of toch een andere architectuur? De schattingen lopen ook uiteen van 1.5 Ghz tot de 3 Ghz grens. Dat laatste mag je toch wel verwachten onderhand. Verder zouden er enkele 100e MB’s (512MB) aan DDR-geheugen aanwezig zijn. De grafische processor zou verder door ATI geproduceerd worden en op 512Mhz (core clock) lopen. Vooral dat laatste laat blijken dat er weldegelijk kracht aanwezig zal zijn. 128 MB GDDR3 Video Memory zou echter moeten voldoen op dit moment. De bovenstaande informatie is verre van officieel op dit moment en zal zeker bij tijd van de release nader onderzocht worden. Nintendo heeft op dit moment alles nog ontkent en houdt zich liever op een ander vlak bezig: Innovatie.

Op welke manier dit zal zijn mogen duidelijk zijn maar het mag nogmaals benadrukt worden. Nintendo heeft nooit echt games gehad waar je bang van wordt. Het gaat dan ook vooral om franchises, Resident Evil buiten de deur gehouden dan. Zelda en Mario zijn dergelijke karakters die van generatie tot generatie steeds vernieuwd worden. Zo ook binnenkort op de Dual Screen Lite. De Revolution wordt in ieder geval niet vergeten. Maar er komt meer, er zijn namelijk al wat horror games aangekondigd voor deze console. Men zal dus eindelijk een wat volwassenere weg in gaan slaan waarbij voornamelijk de gamers met een wat minder budget aangetrokken moeten worden.

Een belangrijke eigenschap, en misschien nog wel de beste feature die Nintendo tot op heden uitstekend heeft weten te ondersteunen is de WiFi-verbinding die gelegd kan worden. Duidelijk is dat ook andere fabrikanten inmiddels al gebruik maken van deze verbindingsmogelijkheid, Nintendo zet echter de toon en maakt dit dan ook wat duidelijker door logo’s en aankondigingen die hier weer betrekking op hebben. Omdat ook Nederland steeds meer mogelijkheden biedt en steeds meer onder de stralingen verstopt komt te zitten is het natuurlijk altijd handig om ook eventueel op andere plaatsen gebruik te maken van de Revolution. Het formaat is namelijk erg compact. Zo zou de Revolution liggend zo’n 19.5 cm lang, 14.5 cm breed en 3.5 cm hoog zijn. Vergelijk dit met de 30.9 cm die de Xbox 360 voorkant breed is. Mobiliteit lijkt dus ook een kleine rol te gaan spelen in de toekomst. Ook bij bijvoorbeeld de Dual Screen Lite is dit aspect een belangrijke eigenschap. De aansluitmogelijkheden zijn op dit moment ook niet algeheel bekend maar men gaat uit van 2 USB-poorten (4 pin USB Type A). De draadloze controller zal logischerwijs geen aansluiting nodig hebben, hetzelfde geld voor de WiFi-ontvanger die gewoon in de Revolution aan boord is.

De ondersteuning van bepaalde media die er vrijwel nooit is blijkt vaak een tekortkoming te zijn van Nintendo. Zo werd er bij de GameCube gebruik gemaakt van reguliere 1,5GB-dvd’s. Ditmaal zal dit echter niet het geval zijn aangezien de DVD-standaard gewoon gebruikt zal gaan worden. Zo zou het dus ook mogelijk zijn om DVD’s te bekijken op je console. Het is echter nog niet duidelijk welke formaten er exact ondersteunt zullen worden. Of er dan ook Blu-Ray of HD-DVD alternatieven zullen verschijnen is twijfelachtig.

Developers zijn er genoeg, ook voor de Revolution dus, zo hebben Midway, THQ en onder andere Electronic Arts al aangegeven te zullen werken aan Revolution games. De dev-kits zouden inmiddels al in zoverre afgeleverd zijn dat de games klaar zijn voor ontwikkeling. Denk hierbij dan ook aan NHL en James Bond die bijvoorbeeld al aangekondigd zijn voor de next-gen apparatuur.

We hebben alles wel zo’n beetje gehad, veel is er nog niet bekend over de Revolution, dat krijgen we gelukkig wel tijdens de E3 die in mei zal gaan plaatsvinden. Maar het belangrijkste is eigenlijk nog niet echt besproken: De controller. Met de besturingsmechaniek, die meer weg heeft van een afstandsbediening, is het mogelijk op simpele wijze al zwieperend over het scherm heen te navigeren. Sensoren die vastleggen welke bewegingen gemaakt worden en eventueel de verschillende afstanden berekenen kunnen in de game, aan de hand van deze bewegingen, vaststellen hoe deze weergegeven moeten worden of juist handelingen laten verrichten. Of het echt zal aanslaan weet ik niet maar het is weer eens wat anders. De fun zal er zeker door toenemen, wat voor grappige bewegingen kan je al niet maken met je character? We zullen het eind dit jaar zien. Na 20 jaar het gebruik te promoten van een controller die met 2 handen bediend moet worden is het ook voor het eerst dat mensen (linkshandige dus ook) simpel gebruik kunnen maken van de gameconsole. Minder validen hebben hier dan ook zeker profijt van en worden niet zomaar vergeten.

De Nintendo Revolution blijft voorlopig een product dat schuilgaat onder een populaire codenaam. Of dit nog zal veranderen? Ik hoop het niet, op zich is het toch wel een revolutie te noemen, iets wat Nintendo zelf dus ook 100% zeker in gedachten hield bij de aankondiging van hun aankomende generatie. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de look van het kleine kastje. De blauwe led zorgt voor net dat extra beetje uitstraling dat de wit of/en zwart gekleurde console doet laten blinken. Ongetwijfeld mogen jullie binnenkort, na de E3, weer wat extra informatie verwachten op Evilgamerz, met natuurlijk weer een exclusieve feature die zich daarop baseert.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x